Највисокиот 1 процент на глобално ниво поседува 43 проценти од вкупното лично богатство, додека долните 50 проценти имаат само 1 процент. Првите 1 процент се милионери по нето-вредност, а ги има 52 милиони. Во рамките на овој 1 процент се наоѓаат 175.000 ултрабогати луѓе, кои поседуваат над 50 милиони долари во нето вредност по глава на жител – така што мал број на луѓе (помалку од 0,1 процент) поседуваат 25 проценти од светското богатство!

Изворот на оваа информација е штотуку објавениот Извештај за глобалното богатство на Credit Suisse за 2020 година. Овој извештај останува најсеопфатната и најобјаснувачка анализа на глобалното богатство (не на приходот), како и на нееднаквостите во личното богатство. Глобалниот извештај за богатството на ЦС секоја година го анализира богатството на домаќинствата од 5,2 милијарди луѓе ширум светот и го мери богатството на домаќинствата – финансиски средства (акции, обврзници, пари, пензиски фондови) и средства (куќи и сл.) Што ги поседуваат – минус трошоци. Автори на извештајот се Џејмс Дејвис, Родриго Јуберас и Ентони Шорокс.

Според извештајот за 2020 година, вкупното глобално богатство на домаќинствата се зголеми во текот на 2019 година за 36,3 трилиони долари. Но, пандемијата covid-19 го намали тоа скоро за половина (17,5 трилиони американски долари) помеѓу јануари и март 2020 година. Сепак, како што берзите и цените на недвижностите тогаш закрепнаа, благодарение на инјекциите на кредити од државите и централните банки, истражувачите Credit Suisse проценува дека вкупното богатство на домаќинствата сè уште расте незначително до средината на 2020 година, во споредба со нивото што беше минатата година, иако богатството на индивидуалните лица се намали малку.

До средината на 2020 година, глобалното богатство на домаќинствата беше за 1 трилион долари поголемо отколку во јануари, што претставува зголемување за 0,25 проценти. Бидејќи ова е помалку од зголемувањето на бројот на возрасни во истиот период, просечното глобално богатство падна за 0,4 проценти на 76,984 американски долари. Во споредба со очекувањата пред епидемијата ковид-19, глобалното богатство се намали за 7,2 трилиони долари или 1,391 УСД по возрасно лице на глобално ниво.

Најтешко погодениот регион беше Латинска Америка, каде девалвациите на валутите го интензивираа намалувањето на БДП во долари, што резултираше со пад од 12,8 проценти на вкупното богатство деноминирано во долари. Пандемијата исто така го уништи очекуваниот раст во Северна Америка и предизвика загуби во секој регион освен Кина и Индија. Меѓу водечките глобални економии, Велика Британија доживеа најголема релативна ерозија на богатството.

Најшокантно е сепак огромната нееднаквост на богатството на домаќинствата на глобално ниво. Како што покажува графиконот под пирамидата за богатството, нееднаквоста останува неверојатно, географски, меѓу „богатиот север“ и „сиромашниот југ“ и меѓу домаќинствата во земјите.

На крајот на 2019 година, Северна Америка и Европа сочинуваат 55 проценти од вкупното глобално богатство, иако во него живееле само 17 проценти од возрасната популација во светот. Спротивно на тоа, учеството на населението беше трипати поголемо од учеството на богатството во Латинска Америка, четири пати поголемо од учеството на богатството во Индија и скоро десет пати поголемо од учеството на богатството во Африка.

Разликите во богатството во рамките на земјите се уште поизразени. Најголемите 1 процент од сопствениците на богатства во една земја обично поседуваат помеѓу 25 и 40 проценти од вкупното богатство, а првите 10 проценти обично поседуваат помеѓу 55 и 75 проценти. На крајот на 2019 година, милионерите ширум светот – точно 1 процент од возрасната популација – имаа 43,4 проценти од светската нето вредност. Спротивно на тоа, 54 проценти од возрасните со богатство под 10.000 долари (т.е. приближно ништо) заедно имаат едвај 2% од глобалното богатство.

Истражувачите проценуваат дека глобалното влијание на распределбата на богатството во земјите е неверојатно мало, со оглед на значителниот пад на БДП поврзан со пандемијата. Покрај тоа, не постојат цврсти докази дека пандемијата систематски ги фаворизирала групите што имаат повеќе богатство над оние помалку богатите, или обратно. Бројот на милионери нагло се искачи на 51,9 милиони луѓе во текот на 2019 година, но не се промени значително во текот на првата половина на 2020 година.

Извештајот проценува дека 175.690 возрасни ултра-високи нето вредности (UHNW) биле на врвот на пирамидата на богатството во светот претходно оваа година, или оние чие богатство надминало 50 милиони долари. Вкупниот број на возрасни UHNW се зголеми за 16.760 (11 проценти) во текот на 2019 година, но се намали за 120 члена во текот на првата половина на 2020 година, што резултираше во нето зголемување од 16.640 UHNW лица од почетокот на 2019 година.

Во текот на првата половина на 2020 година, бројот на милионери се намали за вкупно 56.000, само 1 процент од 5,7 милиони кои станаа такви во 2019 година. Членството е зајакнато во некои земји, додека во други значително се намали. Велика Британија (241 000 помалку), Бразил (116 000 помалку), Австралија (83 000 помалку) и Канада (72 000 помалку) се земји во кои бројот на милионери е намален повеќе од намалувањето на вкупниот број милионери ширум светот.

Нееднаквоста на богатството во повеќето земји се чини дека е намалена во текот на раните 2000-ти. Падот на нееднаквоста во одделни земји беше засилен со падот на нееднаквоста меѓу земјите, водено од брзиот раст на просечното богатство на пазарите во развој. Овој тренд стана нерамномерен по финансиската криза во 2008 година, кога финансирањето брзо се зголеми како одговор на квантитативно олеснување и вештачки одржувани ниски каматни стапки. Овие фактори го зголемија уделот на првите 1% од носителите на богатство, но нееднаквоста продолжи да опаѓа и за оние под горниот ешалон. Денес, долните 90 проценти имаат 19 проценти од глобалното богатство, во споредба со 11 проценти во 2000 година. Со други зборови, има концентрација на богатство во насока на врвен 1 процент (уште повеќе во насока на врвни 0,1 процент ), но со одредена дисперзија меѓу преостанатите 99 % оттогаш.

Истражувачите заклучуваат дека малиот пад на глобалната нееднаквост на богатството како целина „ги одразува постојано стеснетите разлики на богатството меѓу земјите, бидејќи економиите во развој, особено Кина и Индија, имаат натпросечни стапки на раст. Ова е главната причина зошто глобалната нееднаквост во богатството се намали во текот на првите години на овој век. Иако започна да се подобрува во текот на 2007-2016 година, ние веруваме дека глобалната нееднаквост во богатството повторно влезе во надолна фаза по 2016 година “.

Накратко, извештајот покажува дека милијарди луѓе немаат богатство откако ги подмириле своите долгови и дека распределбата на личното богатство на глобално ниво може да се опише како ситуација во која неколку гигантски Гуливери гледаат маса на лилипутанци од горе.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк