Како електричните автомобили сами по себе да не се доволно еколошки, студиото Хедервик дизајнираше нов концепт на електрично возило што го прочистува воздухот.

Гореспоменатото студио се занимава со иновативен дизајн на одржливи, еколошки и прилагодливи решенија и покрај зачудувачките згради и објекти на јавни површини, сега може да се додадат и електричен автомобил во неговото богато портфолио. Неговото масовно производство, кинескиот бренд IM Motors, треба да започне во 2023 година.

Како автомобилот го прочистува воздухот?
Не беше доволно креаторите на овој модел да создадат кој било електричен автомобил, но тие сакаа автомобил што ќе направи нешто корисно за околината, па нивното деби е вистински филтер за воздух на четири тркала.

Концептот Airo, како што го нарекоа неговите творци, беше претставен за прв пат на салонот во Шангај.

Овој модел ќе биде опремен со најсовремен HEPA филтер кој ќе го користи протокот на воздух низ возилото во движење и со тоа ќе го прочистува воздухот. ХЕПА филтерот се карактеризира со висока ефикасност при прочистување на ПМ10 и ПМ2,5 честички, полен, прашина и непријатни мириси со користење на најнова технологија и активен јаглерод, а филтерот интегриран во Airo ќе биде идеален за прочистување на издувните гасови од другите возила.

Покрај тоа што Airo не ја загадува животната средина и истовремено го прочистува воздухот, овој модел има и други иновации што го направија вистинска атракција на саемот за автомобили.

Предните седишта можат да се ротираат за 360 степени, а прилагодливата маса е идеална за семеен ручек или едноставно игра на карти додека патувате. Ако патувањето трае, можете да спиете и затоа што седиштата ќе се трансформираат во удобен кревет за двајца.