Економијата на САД додаде многу повеќе работни места отколку што се очекуваше во мај, спротивставувајќи се на стравувањата од забавување на пазарот на труд и веројатно намалување на притисокот на Федералните резерви за намалување на каматните стапки.

Nonfarm Payrolls се зголемија за 272.000 работници, од 165.000 во април, што е далеку повеќе од проценката на консензусот на Dow Jones од 190.000.

Во исто време, стапката на невработеност се искачи на 4%, за првпат го надмина нивото од јануари 2022 година. Зголемувањето дојде дури и кога стапката на учество на работната сила падна на 62,5%, што е пад од 0,2 процентни поени. Сепак, истражувањето на домаќинствата користено за пресметување на стапката на невработеност покажа дека нивото на луѓе кои рекле дека имаат работа паднало за 408.000.

Растот на работните места е концентриран во здравството, владата и угостителството, во согласност со неодамнешните трендови. Тие три сектори додадоа 68.000, 43.000 и 42.000 позиции и се одговорни за повеќе од половина од добивките.

Други значајни области на раст беа професионалните, научните и техничките услуги (32.000), социјалната помош (15.000) и трговијата на мало (13.000).

Што се однесува на платите, просечната заработка на час беше исто така повисока од очекуваната, зголемувајќи се за 0,4% месечно и 4,1% на годишно ниво. Проценките беа дека растот ќе изнесува од 0,3% и 3,9%.