Војната против Украина ќе има сериозен ефект врз економиите многу подалеку од непосредната област на конфликтот, според новото истражување на Европската банка за обнова и развој (ЕБРД).

Европската банка за обнова и развој ја намали прогнозата за раст на Западен Балкан во просек за 0,9 отсто во однос на проекциите за ноември 2021 година.