WOLFSBURG, GERMANY – MARCH 31: The Volkswagen factory stands following a temporary halt to car production there on March 31, 2020 in Wolfsburg, Germany. Volkswagen extended the shutdown of factories in Germany until April 19 amid COVID-19 coronavirus outbreak (Photo by Maja Hitij/Getty Images)

Извршниот директор на Фолксваген, Херберт Дис, предупредува дека војната во Украина ризикува економска штета полоша од пандемијата, објави autonews.

Херберт Дис предупредува дека војната во Украина ризикува економска штета полоша од пандемијата што може да доведе до огромни зголемувања на цените, недостиг на енергија и инфлација.

Извршниот директор на групацијата предупреди дека продолжената војна во Украина ризикува да биде „многу полоша“ за економијата на европските региони отколку пандемијата на коронавирусот.

Дис, исто така, рече дека Европа се соочува со огромна закана од повисока инфлација од продолжениот конфликт во Украина.

Европските производители на автомобили, вклучително VW, Porsche, BMW и Mercedes-Benz се борат да добијат клучни жичани појаси бидејќи добавувачите во западна Украина беа затворени поради руската инвазија, принудувајќи ги да го намалат производството.

VW го прекина производството во својата матична фабрика во Волфсбург поради недостиг на делови.