Шведската централна банка ја остави основната каматна стапка на нула и во моментов не очекува ова да се промени во наредните години.

До 2024-та година, Швеѓаните усвојија непроменета нула основна каматна стапка за да ја зголемат инфлацијата на стабилно ниво од околу два проценти, според прогнозата објавена од централната банка.

Во исто време, централната банка објави дека ќе го задржи обемот на програмата за откуп на обврзници за 700 милијарди круни – што одговара на околу 70 милијарди евра.

„Пандемијата не ја олабави контролата врз економскиот развој. Затоа монетарната политика сигурно била конзистентна“, рече монетарната управа во Стокхолм.

Според централната банка, економијата се покажа како поотпорна во вториот бран отколку за време на првиот пик на пандемијата во пролетта 2020-та година. Оваа година, многу зависи од тоа колку брзо и ефикасно вакцинирањето може да ја подобри пандемиската состојба.

Веднаш штом ќе се намали бројот на заразени и ќе се намалат ограничувањата на јавниот живот, од потрошувачите се очекува да се вратат во понормалните модели на потрошувачка.

Сепак, размерот на кризата значи дека ќе биде потребно време барем до 2023-та година додека инфлацијата не достигне близу најавената цел од 2 проценти.