(Ројтерс) – Климатските промени ќе ја чинат економијата на САД стотици милијарди долари до крајот на векот, што ќе се одрази на се: од здравствен систем до инфраструктура, се вели во  извештајот на владата објавен во петокот – кој Белата куќа го квалификува како неточен.

Извештајот, побаран од конгресот, напишан со помош на повеќе од десетина американски владини агенции и одделенија, го нагласи прогнозираното влијание на глобалното затоплување во секој агол на американското општество со сериозно предупредување кое е во спротивност со ставовите на агендата за про-фосилните горива на администрацијата на Трамп.

“Со континуираниот пораст на емисиите, годишните загуби во некои економски сектори се предвидени да достигнат стотици милијарди долари до крајот на векот – повеќе од сегашниот бруто-домашен производ (БДП) на многу американски држави”, се вели во извештајот , рече четвртиот национален извештај за проценка на влијането на климатските промени.

Глобалното затоплување несразмерно ќе им наштети на сиромашните, во голема мера го поткопува здравјето на луѓето, ја оштетува инфраструктурата, ја ограничува достапноста на водата, ги менува крајбрежјата и ги зголемува трошоците во индустриите како земјоделството, рибарството и производството на енергија.

Но, се додава дека проекциите за понатамошна штета би можеле да се променат ако емисиите на стакленички гасови остро се намалат, иако многу од влијанијата на климатските промени – вклучувајќи почести и помоќни бури, суши и поплави – веќе се во тек. “Идните ризици од климатските промени првенствено зависат од одлуките донесени денес“, рече таа.

Извештајот ја дополнува студијата објавена минатата година, која ги потврди луѓето како главен двигател на глобалното затоплување и предупреди за катастрофални ефекти на планетата.

Студиите се судираат со политиката на претседателот Доналд Трамп, кој ја враќа назад заштитата на животната средина и климата од времето на Обама за да го зголеми производството на домашни фосилни горива, вклучувајќи ја и суровата нафта, која е веќе на највисоко продукционо ниво во светот, над Саудиска Арабија и Русија.

Портпаролката на Белата куќа, Линдзи Волтерс, рече дека новиот извештај е “во голема мера заснован на најекстремното сценарио, што е спротивно на долготрајните трендови, претпоставувајќи дека … ќе има ограничена технологија и иновации и население кое брзо се шири”.

Националната проценка на климата од страна на Владата, “ни дава можност да обезбедиме потранспарентен и податочен процес кој вклучува целосни информации за опсегот на потенцијални сценарија и резултати”.

Трамп минатата година ја објави својата намера да ги повлече САД од Договорот за Париз во 2015 година, договорен од речиси 200 нации за борба против климатските промени, тврдејќи дека договорот ќе ја погоди американската економија и ќе обезбеди малку материјални придобивки за животната средина. Трамп и неколку членови на неговиот кабинет, исто така, постојано фрлаа сомнеж врз науката за климатските промени, тврдејќи дека причините и влијанијата се уште не се утврдени.

Групите за заштита на животната средина рекоа дека извештајот ги зајакнал нивните барања за САД да преземат мерки за климатските промени.

Додека претседателот Трамп продолжува да ја игнорира заканата од климатските промени, неговата администрација го слуша алармот“, рече Авигел Дилен, претседател на групата за заштита на животната средина Earthjustice. “Овој извештај го нагласува она што веќе го гледаме од прва рака: климатските промени се реални, се случува тука, и тоа се случува сега”.

Претходните истражувања, вклучително и од научниците на американската влада, исто така, заклучија дека климатските промени би можеле да имаат сериозни економски последици, вклучително и оштетување на инфраструктурата, снабдувањето со вода и земјоделството.

Тешките временски и други влијанија исто така го зголемуваат ризикот од пренесување на болести, го намалуваат квалитетот на воздухот и можат да ги зголемат проблемите со менталното здравје, меѓу другите ефекти.

Тринаесет владини оддели и агенции, од Одделот за земјоделство до НАСА, беа дел од комисијата која го состави новиот извештај.