Фолксваген треба да ги намали вработените во Словачка. Германскиот производител на автомобили, кој во моментов вработува 14.000 луѓе, вели дека ќе врати 500 работници позајмени од унгарската единица на Ауди, ќе го намали бројот на подизведувачите и нема да ги продолжи истечените договори за подизведувачите. Компанијата вели дека овој потег е дел од својот план за зголемување на продуктивноста за 30% до 2025 година, бидејќи скапо било поместувањето на производните циклуси кон електрични возила и self-driving возилата.