„Во овој поглед, очекуваме дефицит на пазарот на бакар и понатамошен пад на залихите оваа и следната година“, вели аналитичарот.

Постепеното зголемување на побарувачката и дефицитот на снабдување може да доведат до глобален недостиг на бакар, што ќе ја зголеми цената на „црвениот метал“ на 20 000 американски долари за метрички тон за четири години, се вели во анализата на Банката на Америка (BofA) .

„Залихите на бакар измерени во тони во моментов се на ниво забележано пред 15 години и се доволни за да покријат само три недели побарувачка“, рече Мајкл Видмер, стратег на пазарите на стоки во втората по големина банка во САД, во анализата во која CNBC имал увид.

„Во овој поглед, очекуваме дефицит на пазарот на бакар и понатамошен пад на залихите оваа и следната година“, вели аналитичарот.

Тој додава дека со акциите, кои се близу до точката каде што е можна голема нестабилност на временското ширење, постои ризик цената на самото место да ја надмине цената на фјучерсот.

Порастот на нестабилноста како резултат на падот на залихите не е нешто невообичаено, посочува Видмер, истакнувајќи дека во магацините на берзата во Лондон имало недостиг на никел за време на 2006/07 година, факт кој предизвика скок на цените на никелот за повеќе од 300 проценти.

BofA проценува дека цените на бакарот ќе скокнат на 13.000 американски долари по тон во наредните години, откако минатата недела достигнаа 10.000 долари, првпат по скоро 10 години.

„Доколку не се исполнат нашите очекувања за зголемување на понудата на овој материјал на секундарниот, нетранспарентен пазар, залихите може да се потрошат во следните три години, што ќе доведе до уште поостар скок на цените на „црвениот метал“ на над 20.000 УСД по тон”, заклучи Видмер.

Високите цени на бакарот дополнително се поддржани од послабиот долар и растечката ориентација на економиите кон зелената инфраструктура, изјави Дејвид Нојхаузер, основач и извршен директор на американскиот хеџ фонд „Ливермор Партнерс“.

„Мислам дека бакарот е„ новата нафта “и има неверојатна шанса во следните пет до десет години, со потенцијал да достигне 20.000 американски долари по метрички тон“, изјави Нојхаузер за CNBC.