Целта на Москва е да се диверсифицира од американските активи

Русија ги унапреди своите резерви на злато во текот на изминатите десет години, во рамките на напорите за диверзификација на своите средства. Овој потег се исплати во последниве месеци, откако побарувачката за средства ја наметна цената на златото на највисоко ниво од шест години.

Минатата година руските резерви на злато скокнаа за 42% на 109,5 милијарди американски долари, со што овој скапоцен метал веќе претставува најголем удел во вкупните резерви на земјата, пренесува Блумберг.

Централната банка на Русија е најголемиот купувач на злато во последниве години во услови на напори на претседателот Владимир Путин да ја прекине зависноста од американскиот долар, бидејќи односите меѓу двете земји остануваат затегнати. Ако Русија мора да прибегне кон своите резерви на злато, таа ќе добие висока цена – металот се движи кон својата најдобра година од 2010 година, бидејќи трговската војна САД-Кина има негативен ефект врз глобалниот економски раст и централните банките ја ублажуваат монетарната политика.
„Русија претпочита да ја поддржува својата макроекономска стабилност преку политички неутрални инструменти“, вели Владимир Миклашевски, стратег во банка Данске во Хелсинки. „Постои огромна размена на средства од американски долари во злато – стратегија која за само неколку месеци освои милијарди долари за Руската централна банка“, додаде тој.

Русија не е единствената земја која цели на злато. Кина, Казахстан и Полска се меѓу најголемите купувачи во последните неколку години и нивните златни резерви се очекува да продолжат да растат.

Сепак, не се исплаќаат сите потези во Русија. Минатата година, централната банка привлече 100 милијарди американски долари девизни резерви во евра, јуани и јени, а од тогаш кинеската валута се амортизира. Русија исто така го промаши митингот за американското Министерство за финансии.

Москва може да продолжи да купува злато за да ги надомести другите загуби во своите резерви, вели Кирил Телемасов, поранешен вработен во Министерството за економија, кој сега е директор на одделот за аналитика во Локо-Инвест во руската престолнина. Досега се работеше на стратегијата, бидејќи златото порасна за 18% оваа година на 1.513 долари за унца.

Русија првенствено е насочена кон диверзификација, не толку да ја искористи цената. Централната банка започна да купува злато пред повеќе од десет години, во услови на нејзината рекордна цена во 2011 година и продолжи да ги зголемува резервите бидејќи цените се намалија во текот на следните неколку години.

„Централната банка најверојатно нема за цел да оствари профит во процесот на управување со резервите на злато. Купувањето е пред се за диверзифицирање на средствата “, вели Дмитри Долгин, економист во банката ИНГ.