Европа се соочува со големи тешкотии поради поскапувањето на струјата, што е предизвикано од неодговорните и глупави изјави на европските политичари, изјави во интервју за ТВ-Пинк српскиот претседател Александар Вучиќ.

„Европа оваа година се соочува со пекол кога се во прашање цените на струјата. Пеколот влезе во Европската унија и светскиот пазар благодарение на неодговорните политичари од Европа, па цените на гасот и струјата се исти. Поради глупавите изјави на одредени политичари во Европа, цената денес е 1,7 илјади долари за 1000 кубни метри гас. Замислете да не се договорев со [рускиот претседател Владимир] Путин за цената, колку милиони ќе плативме. „За Србија секојдневно штедиме 8,6 милиони евра“, јави ТАСС.

Вучиќ нагласи дека енергетската криза започна „поради глупавите политички приказни во Европа поради „Северен тек 2“, кој нема да биде достапен уште шест месеци.

„Ситуацијата е тешка и ќе биде 100 пати полоша“, рече српскиот претседател. Тој рече дека Србија е спасена со изградбата на Балканскиот тек на нејзина територија и со попустот за гас од Русија.

Претходно цената на гасот на европските спот берзи повторно значително порасна.