Dow пријави раст од 4,5 отсто во однос на минатата недела

Wall Street излезе на зелено след отлични финансови отчети на редица компании

Американските пазари ја прекинаа седницата во вторникот со остри зголемувања по позитивниот поттик од објавените финансиски извештаи на некои од најголемите американски компании, според CNBC.

Индексот Индустриски индекс Dow Jones Industrial Average порасна за речиси 550 поени, додека UnitedHealth котираше најдобро.

Главниот индекс S & P 500 забележа зголемување од 2,15%, а технолошкиот и здравствениот сектор завршија со раст од 2,5%.

Индексот на технологијата на Nasdaq Composite исто така напредуваше скоро 3% на 7645,49 поени.

Вкупните критериуми го постигнаа најдобриот ден од март.

На позадината на острите зголемувања денес и по релито во вторникот на Dow предвиде 4,5 проценти раст во однос на нивото од минатата недела.

Акциите на “Морган Стенли” скокнаа за повеќе од 5,7 отсто по извештајот подобар од очекуваното. Профитот на Goldman Sachs исто како прогнозираното, акцијата на банката поскапе за 3,1%. Во компаниите дел од Dow Johnson & Johnson и UnitedHealth исто преовладуваат прогнозите за раст на акциите.

Инвеститорите го очекуваат кварталниот извештај за Netflix по завршувањето на договорот. Во претходните резултати, акциите на компанијата драстично се намалија поради забавениот раст на потрошувачите од очекуваниот.

Инвеститорите имаат големи надежи за оваа сезона за завршните сметки, според анкетата на FactSet три четвртини од нив очекуваат профитот на компаниите од S & P 500 да се зголеми за 19%.

На пазарот на обврзници приносот на државните хартии од вредност остана речиси без промена и покрај податоците според кои работодавците во САД отвориле рекорден број нови работни места.

Приносот по 10-годишните државни обврзници стигна 3,158 проценти, а по 30-годишните државни хартии од вредност – 3,335 проценти.

На девизните пазари индексот на доларот, кој ја мери неговата вредност во однос кошница од конкурентни валути, остана речиси без промена, достигнувајќи 94,75 поени.

Еврото, исто така, не забележа разлика во однос на доларот, заменувајќи се за 1,1578 долари.

Сепак, јапонскиот јен падна во однос на американскиот долар за 0,41% на 112,22 ¥ за долар.

Трговијата со сурова нафта беше претпазлива на пазарите на суровини. Очекувањата за повисоко производство на нафта од шкрилци во САД и на раст на резервите надвладеа над стравувањата дека понудата од Блискиот Исток може да биде погодена од претстојните санкции на САД против Иран и зголемената тензија околу максималниот аутпут на производителот Саудиска Арабија.

Фјучерсите за нафтата Брент скокнаа за 64 центи до 81,42 долари за барел, а на американската сурова нафта WTI – со 14 центи до 71,92 долари за барел.

Цените на златото останаа стабилни околу највисокото ниво од 2 и пол месеци. Договорите за благородни метали се зачувани по цена од 1232,20 долари за тројска унца.