Според условите на купопродажниот договор, акционерите на Cooper Tire ќе добијат 41,75 УСД по акција во готовина и акции по фиксна цена, една од нив за 0,907 од обичната акција на Goodyear Tire.

Американскиот производител на гуми за мотоцикли Goodyear Tire соопшти денеска дека ќе ја купи конкурентската компанија Cooper Tire за околу 2,8 милијарди долари за двојно поголемо присуство во Северна Америка и Кина.

Според условите на договорот за откуп, акционерите на Cooper Tire ќе добијат 41,75 УСД по акција во готовина и акции по фиксна цена, една од нив за обични акции во Goodyear Tire во вредност од 0,907, пренесува Ројтерс.

Вкупниот надоместок за акционерите на Cooper Tire во готовина и акции ќе изнесува 54,36 УСД по акција, што е премија од 24 проценти во однос на цената на акцијата на Cooper Tire на затворањето на берзата на 19 февруари.

По склучувањето на договорот, акционерите на Goodyear ќе поседуваат околу 84% од сопственоста во комбинираната компанија, чие седиште ќе биде во Охајо, додека акционерите на Cooper Tire ќе имаат сопственички удел од околу 16%.