Секоја минута во светот се продаваат повеќе од 1 милион пластични шишиња вода. За производство на едно од овие шишиња, потребно е 3 пати повеќе вода отколку за наполнето шише. Најголемото количество искористена пластика не се рециклира и завршува во природата, контаминирајќи ја почвата и исмејувајќи ги еколошките системи, објави БТВ. На оваа основа, годишно се користат 17 милиони барели бензин за производство на флаширана вода.

Истражувањата покажуваат дека токсините што се ослободуваат од шишињата со вода што се распаѓаат предизвикуваат различни здравствени проблеми, вклучувајќи репродуктивни проблеми и рак. Додека светот се бори со климатската криза, чии трајни последици се веќе видливи како глобално затоплување, разорни поплави, месеци суша и бесни пожари, ова се очекува до 2030 година продажбата на флаширана вода во светски размери за да почне да се зголемува двојно. Повеќето пластични шишиња за еднократна употреба се направени од полиетилен терефталат – пластична смола, која се користи за производство на повеќето пластични шишиња за вода.

Индустријата за флаширање брзо се развива Истражувачите од Институтот за вода, животна средина и здравје при Универзитетот на Обединетите нации анализирале податоци од 109 земји и откриле дека од 2010 г. до 2020 година продажбата на флаширана вода се зголеми за 73 отсто, што ја прави една од најбрзо растечките индустрии во светот. Во 2021 година продажбата на флаширана вода во светот достигнува 350 милијарди долари, а се очекува до 2030 година. таа бројка да порасне на 500 милијарди долари.