7 кинески компании за соларна инфраструктура ги надминуваат енергетските резерви на 7-те најголеми нафтени компании

Соларната енергија го вози бранот на иднината. Гасот и нафтата ги поттикнаа претходните 100 години економски и индустриски развој, но побарувачката за соларна енергија расте уште побрзо од инвестициите на Кина во зелена енергија. Седумте големи кинески компании за соларна енергија градат доволно соларна инфраструктура што почнува да ги надминува енергетските резерви на седумте најголеми нафтени компании. Најголемата од нив, Tongwei Co., произведува доволно соларни панели за една година за да ја напојува цела Италија, забележува Quartz.

Цената на соларната енергија драстично се намали во последните две децении, додека истражувањето за ефикасноста на соларните панели помина долг пат. Не е разумно да се гледаат трендовите и да се претпостави дека сончевата енергија ќе биде енергијата за раст во следните 100 години. Едноставноста, долговечноста, ниската цена и ефикасноста на сончевата енергија веќе ја прават лесен избор, но како што продолжува да се подобрува, таа само ќе расте.

Според Bloomberg, првите 7 нафтени гиганти (Exxon, Chevron, Shell, TotalEnergies, BP, ConocoPhillipps и Eni) извлекуваат околу 40 егзаџули нафтена енергија од земјата годишно, или нешто помалку од 18 милиони барели дневно. Споредете го тоа со 5-те егзаџули електрична енергија произведени од соларните панели на 7-те најголеми кинески компании, и не звучи толку импресивно. Сепак, ова не зема предвид дека поголемиот дел од нафтената енергија се согорува како загуби на топлина и бучава. Ниту, пак, го опфаќа производството на енергија во текот на животот на соларни панели, само она што го произведува за една година. Повеќето модерни соларни панели имаат 25-годишна гаранција, додека нафтата и гасот продадени оваа година ќе се потрошат за месец или два, а потоа ќе исчезнат засекогаш.

Користејќи конзервативна производствена метрика, панелите произведени од Тонгвеи во 2024 година ќе допринесат околу 27 егзаџули електрична енергија во мрежата, додека нафтата и гасот извлечени од земјата од Ексон оваа година ќе сочинуваат само 6 егзаџули. Всушност, сите седум главни производители на нафта заедно ќе придонесат помалку енергија од нивните производи оваа година отколку само соларното производство на Тонгвеи на долг рок.

Со одложување на сончевата енергија, САД заостанаа далеку во истражувањето, развојот и производството. Кина речиси сигурно ќе ја има главната рака во иднината на производството на енергија, истакна и Quartz.