Водата им се придружи на златото, нафтата и другите стоки што се тргуваат на Вол Стрит, истакнувајќи ја загриженоста дека природните ресурси што го одржуваат животот може да станат оскудни низ целиот свет, пренесува „Блумберг“.

Земјоделците, хеџ фондовите и општините сега се во можност да се заштитат – или да се обложат на – идна достапност на вода во Калифорнија, најголемиот американски пазар за земјоделство и петта по големина светска економија.

Договорот од „CME Group Inc.“ за јануари 2021 година, поврзан со пазарот на вода во Калифорнија, вреден 1,1 милијарда американски долари, последен пат се тргуваше во понеделникот со 496 индексни поени, еднакво на 496 американски долари.

Договорите, први од ваков вид во САД, беа објавени во септември кога жешкото време и пожарите го опустошија Западниот брег на САД и кога Калифорнија излегуваше од осумгодишна суша.

Ваквите договори треба да служат како жива ограда за големите потрошувачи на вода.

„Климатските промени, сушите, растот на населението и загадувањето веројатно ќе направат проблеми со недостигот на вода, а цените на водата ќе бидат главна тема за следните години“, рече директорот и аналитичар на РБЦ Капитал Маркетс, Дин Дреј.

Две милијарди луѓе моментално живеат во земји каде има недостиг на вода за пиење, а за четири години речиси две третини од светот може да се соочат со овој проблем.

Така, идејата за управување со ризикот од вода секако добива на важност.