Сантандер банка соопшти дека нејзиниот нето профит во четвртиот квартал паднал за 90% на 277 милиони евра (333,45 милиони американски долари) во споредба со истиот квартал во 2019 година поради трошоците за преструктуирање, претежно во Шпанија и поголемите резерви за надминување на влијанието на ковид-19.

Аналитичарите очекуваа дека Сантандер ќе оствари просечна нето добивка од 411 милиони евра, иако проценките се движеа од 102 до 616 милиони евра.

Генерално, Сантандер објави годишна нето загуба од 8,77 милијарди евра, што е прва годишна загуба досега, откако издвои еднократни трошоци од 12,6 милијарди евра во вториот квартал, бидејќи пандемијата ги принуди да ги отпишат претходните аквизиции.

Што се однесува до исплатата на дивидендата за 2020 година, Управниот одбор има намера да исплати парична дивиденда од 0,0275 евра за акција, што е максимално дозволено во согласност со лимитите утврдени од Европската централна банка (ЕЦБ) во својата препорака минатиот декември .