Рускиот земјоделски сектор бележи подем од 2014 година, кога земјата забрани увоз на храна од ЕУ како одговор на санкциите

Русија минатата година извезла 79 милиони тони прехранбени производи, во вредност од 30,7 милијарди долари, покажува последниот извештај на центарот „Агроекспорт“ при Министерството за земјоделство.

Според агенцијата, рускиот извоз на храна бележи пораст од 20 проценти во споредба со претходната година, соборувајќи го рекордот поставен во 2018 година, кога земјата извезуваше 78,5 милиони тони производи во вредност од 25,8 милијарди долари.

Земјата исто така извезуваше повеќе житарици, месо, риба, зеленчук, млечни производи и други производи отколку што увезуваше, со што стана нето-извозник на земјоделски производи за прв пат по распадот на Советскиот Сојуз.

Житарките традиционално учествуваат со повеќе од половина од извозот на земјоделски производи во Русија според тежината, што претставува околу 33 проценти од продажбата на храна. Во 2020 година, земјата ја забележа втората најбогата жетва на жито во историјата. Турција стана голем потрошувач на руски житни култури, купувајќи девет милиони тони за 1,9 милијарди долари.

Најголем раст е забележан во извозот на месо, кој порасна за 49 проценти во текот на годината до вкупна вредност од скоро 900 милиони долари, водено од силната и растечка побарувачка од Кина.
Пекинг останува најголем увозник на руски прехранбени производи, сочинувајќи 13 проценти од вкупната продажба.

Турција стана втор најголем купувач со 10%, додека уделот на увозот на Казахстан беше 7%. Вкупно, Русија извезуваше прехранбени производи во 150 земји ширум светот.

Рускиот земјоделски сектор процвета од 2014 година, кога земјата забрани увоз на храна од Европската унија, како одговор на санкциите за повторното обединување на Крим, и мораше да развие домашни алтернативи за европските млечни производи, овошје, зеленчук, сирења и месо.

Според стратегијата предложена од владата на земјата, извозот на земјоделски производи треба да се зголеми за уште 50 проценти во следните три години. Министерството за земјоделство очекува извозот на храна оваа година да биде најмалку 36 милијарди долари.

Сепак, неодамнешните мерки преземени од руската влада може да го спречат овој експлозивен раст. Кремљин неодамна воведе ограничувања на извозот и зголемување на даноците за извоз на жито во обид да ги задржи вишоците на залихите дома за да спречи зголемување на цените на домашната храна.