Њујоршката берза (NYSE) ќе биде прв пат во својата 226-годишна историја ќе биде предводена од една жена. Стејси Канингем е новиот претседател на комерцијалната институција откако моменталниот шеф на канцеларијата на Том Фарли си заминува.

Портпаролот на берзанската компанија не ја специфицира причината за промената, објави „Bloomberg“.

По одлуката на „NYSE“, два од трите големи американски берзански оператори се предводени од дами. Адена Фридман стана извршен директор на „Nasdaq Inc.“ во минатата година.

 

За одреден временски период во текот на последната деценија њујоршката берза беше предводена заедничко со учество на жена – Кетрин Кини, но Канингем е првата која ја презема самостојно функцијата.

Новиот директор прв пат дојде во „NYSE“ во 1994-та година како трговец. Работи како експерт за „Banc of America Specialist Inc.“ помеѓу 1996-та и 2005-та година, пред да се приклучи на раководството на „Nasdaq Inc.“ Во 2012-та година се врати во „NYSE“, а три години подоцна стана главен оперативен директор.

Според „Wall Street Journal“, актуелниот претседател Фарли заминал за да ја преземе компанијата за придобивање со специјална намена – „Far Point“. Неговата цел е да може да подигне 400 милиони долари капитал за да започне со купувањето на финансиски-технолошки компании.