Милијардерот Бери Стернлихт даде застрашувачко предвидување за американските регионални банки среде претстојната криза со комерцијалните недвижности. Извршниот директор на Starwood Capital Group изјави за CNBC дека мисли дека примарните заемодавци на недвижности – регионалните и локалните банки – наскоро би можеле да го сносат товарот од високите каматни стапки и инфлацијата.

– Ќе видиме дека некоја регионална банка пропаѓа секој ден, ако не – секоја недела, можеби двапати неделно, рече Стернлихт.

Повеќе од 4.000 регионални банки работат ширум САД, од кои многумина можеби немаат готовински тек за покривање на големи загуби од заеми поради долгот на недвижен имот.

Проблемите го зафатија целиот сектор на недвижности, но особено комерцијалните недвижности се мачат поради порастот на далечинската и хибридната работа, што доведува до сè повеќе слободни работни места.

Стернлихт предупредува на проблеми повеќе од две години, нарекувајќи ја ситуацијата „егзистенцијална криза“ во јануарското интервју за Блумберг. Претходно оваа година, тој предвиде загуба од 1 трилион долари само на деловните средства. Во интервјуто во вторникот, Стернлихт рече дека тековните зголемувања на каматните стапки на претседателот на ФЕД, Џером Пауел, ќе продолжат да имаат последици за секторот на недвижности во догледна иднина.

Само една регионална банка е затворена од почетокот на 2024 година, потсетува Business Insider. Минатиот месец, Федералната корпорација за осигурување на депозити (FDIC) заплени 4 милијарди долари депозити и 6 милијарди долари средства од Republic First Bank, регионален заемодавател што работи на североистокот со значителен комерцијален недвижен имот како колатерал.

Други аналитичари ги повторија предупредувањата на Стернлихт. Скот Релер, извршен директор на RXR, даде слично предвидување претходно оваа година, велејќи дека мисли дека ќе има 500 банки помалку во САД до 2026 година, бидејќи многу лоши заеми за комерцијални недвижности почнуваат да доспеваат.