Во април, Влад Тенев и Баиџу Бат, двајцата основачи на Robinhood Markets Inc., ја намалија својата за 90 проценти на 34.248 долари.

Нивната плата – еднаква на годишната плата на просечен американски работник во 2019 година – е само уште еден наклон кон ставот на оваа компанија за „демократизација“ на финансиите за секого.

Robinhood Markets Inc. е, инаку, компанија за финансиски услуги од Калифорнија, која во 2020 година имаше скоро 1.300 вработени. Влад Тенев е бугарско-американски милијардер, додека Бат е со индиско потекло.

И двајцата имаат нето вредност од најмалку 1 милијарда долари, според индексот на милијардерите на Блумберг. Во средината на триесеттите години, тие постигнаа извонреден успех, инаку некогаш беа цимери во Стенфорд. Тие се подготвуваат да „соберат“ стотици милиони долари повеќе од огромните награди за капитал, поврзани со целите на цените на акциите.

Нивното богатство, пишува американската агенција, претставува ненадеен, иако трнлив успех на Robinhood Markets Inc., трговска платформа што ја лансираа во 2013 година за да ги исполнат барањата на почетниците инвеститори. Компанијата рапидно растеше за време на пандемискиот период, но претходно оваа година и требаше итно финансирање за да се справи со падот на бројот на корисници.

Приходите во првиот квартал се искачија на 522 милиони долари од 128 милиони долари за истиот период минатата година, покажа новиот извештај. Robinhood Markets Inc. исто така открива дека има околу 18 милиони активни корисници.

Може да вреди дури 40 милијарди американски долари за IPO, засновано врз трговија на секундарниот пазар, изјави во март аналитичарот на Bloomberg, Дејвид Ритер. Ова остава можност нивната среќа да биде неколку пати поголема, откако акциите ќе започнат да тргуваат на берзата Насдак.