Вкупната потенцијална заштеда на банките од апликации за вештачка интелигенција се проценува на 447 милијарди американски долари до 2023 година.

Според истражувањето на експерти за финансиски услуги, дури 80 проценти од банките се многу свесни за потенцијалните придобивки од вештачката интелигенција.

Многу банки планираат да спроведат решенија засновани на вештачка интелигенција, имено 75% од испитаните банки со средства над 100 милијарди американски долари велат дека во моментов спроведуваат стратегии со вештачка интелигенција споредено со 46% во банки со средства помали од 100 милијарди долари, се вели во извештајот на УБС од кои деловното разузнавање имал увид.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк