Турската централна банка ја задржа основната каматна стапка непроменета на состанокот во четвртокот втор месец по ред. Ова е знак дека раководството на финансиската институција смета дека нејзината политика е доволно строга дури и пред инфлацијата да достигне прогноза од близу 75%, пишува Bloomberg.

Комисијата за монетарна политика, предводена од гувернерот Фатих Карахан, ја остави каматната стапка на 50%, што е во согласност со очекувањата на економистите, но и понатаму е многу внимателна во однос на ризиците од инфлацијата. Централните банкари сметаат дека инфлацијата кај нашиот јужен сосед, која е меѓу најбрзо забрзувачките во светот, ќе почне да забавува од следниот месец и ќе ја заврши годината на ниво од 38%.

Пред локалните избори на 31 март, централната банка ги зголеми каматните стапки од 45 отсто на 50 отсто бидејќи инфлацијата стана постојан проблем за владата на претседателот Реџеп Таип Ердоган.

Доколку каматната стапка остане непроменета во догледна иднина, фокусот се повеќе ќе се префрла на планираното фискално прилагодување и алтернативните алатки за монетарно затегнување на Турската централна банка. Според водечките светски банки, меѓу кои и Морган Стенли и ХСБЦ, зголемувањето на каматната стапка се уште не е надвор од дневен ред. Инфлацијата достигна 69,8% на годишно ниво во април, од 68,5% во март, според официјалните податоци објавени на почетокот на мај.

Високото трошење на потрошувачите и тврдоглавата инфлација во услужниот сектор не им одговараат на централните банкари, при што Карахан рече дека финансиската институција верува дека построгата монетарна политика, која дејствува со задоцнување, ќе ја залади домашната побарувачка во втората половина од годината.

Централната банка во четвртокот рече дека нејзиниот став за монетарната политика „ќе биде затегнат доколку се очекува значително и одржливо влошување на инфлацијата“. Министерот за финансии Мехмет Шимшек во средата рече дека инфлацијата ќе почне да опаѓа откако ќе го достигне врвот во мај. „Од летните месеци инфлацијата ќе се намали многу брзо“, изјави тој за турските медиуми.

Се ближи моментот за објавување на месечните податоци за инфлацијата и од нив зависи дали Турската централна банка ќе ја заостри политиката и дали ќе ги задржи цените во насоката што ја предвиде.