Стабилноста на девизниот курс останува една од најголемите мистерии за аналитичарите за време на сегашната пандемија

Големите курсеви на доларот досега беа изненадувачки стабилни за време на пандемијата, најверојатно затоа што клучните каматни стапки на централната банка се практично замрзнати на или близу нула. Но, иако моменталната статистика може да трае некое време, таа нема да трае вечно, пишува Кенет Рогоф во својата анализа.

Додека алтернативните средства како златото и биткоинот напредуваа за време на пандемијата, некои врвни економисти прогнозираа остар пад на американскиот долар. Ова сепак може да се случи. Досега, и покрај неконзистентното управување со пандемијата во САД, огромните трошоци за ублажување на економската катастрофа и олеснување на монетарната политика, главните курсеви на доларот беа ужасно мирни. Дури и тековната изборна драма има мал ефект.

Се разбира, еврото се ценеше за околу 6% во однос на доларот досега во 2020 година, но ова е ништо во споредба со дивите вирeeња што се случија по финансиската криза во 2008 година, кога доларот се движеше помеѓу 1,58 и 1,07 долари за еврo. Слично на тоа, курсот јен-долар речиси и не се менуваше за време на пандемијата, но се движеше меѓу 90 и 123 јени за долар за време на Големата рецесија. И индексот на доларот во моментов е приближно на своето ниво од средината на февруари.

Таквата стабилност е изненадувачка, имајќи предвид дека нестабилноста на девизниот курс обично значително се зголемува за време на рецесиите во САД. Аналитичарите на Лондонската школа за економија и Светска банка велат дека пригушениот одговор на главните девизни курсеви е една од главните макроекономски загатки на пандемијата.

Економистите знаат со децении дека објаснувањето на движењето на валутите е исклучително тешко. Сепак, преовладувачката претпоставка е дека во средина со поголема глобална макроекономска несигурност, како што повеќето од нас видоа во нашите животи, девизниот курс треба драматично да се промени. Но, дури и кога вториот бран на КОВИД-19 ја запрепасти Европа, еврото падна само неколку проценти. Преговорите за фискалниот стимул во Соединетите држави се тема на денот. И додека несигурноста на изборите во Америка оди кон решавање, претстојат уште огромни политички битки. Досега, сепак, каков било одговор на девизниот курс беше релативно мал.

Никој со сигурност не знае што може да ги задржи движењата на валутите под контрола. Можните објаснувања често вклучуваат дарежливо воведување на линии за размена на валути и масивни владини фискални политики ширум светот. Но, најверодостојната причина е парализата на конвенционалната монетарна политика. Сите клучни каматни стапки на централната банка се на или се приближно до ефективната пониска граница (околу нула) и водечките аналитичари веруваат дека тие ќе останат таму уште многу години, дури и во оптимистичко сценарио за раст.

Да не беше долната граница близу до нулата, повеќето централни банки сега ќе поставеа каматни стапки далеку под нулата, да речеме, минус 3-4%. Ова сугерира дека дури и со подобрувањето на економијата, може да помине долго време пред политичарите да бидат подготвени да се „ослободат“ од нулата и да ги зголемат стапките на позитивна територија.

Каматните стапки тешко дека единствениот двигател на девизниот курс. Други фактори, како што се трговската нерамнотежа и ризикот, се исто така важни. И, се разбира, централните банки се занимаваат со разни квази-фискални активности, како што е квантитативно олеснување. Но, со каматните стапки, главно замрзнати, можеби најголемиот извор на несигурност го нема. Всушност, авторите на студијата веруваат дека нестабилноста на основниот курс се намали долго пред пандемијата, особено кога една по друга централните банки гравитираа околу нултата граница. Оттогаш, КОВИД-19 ги ​​одобри овие ултра-ниски каматни стапки.

Но, сегашната статика нема да трае вечно. Контролирајќи ја релативната инфлација, реалната вредност на индексот на широк долар се зголемува скоро една деценија и во одреден момент веројатно ќе се врати делумно на просекот (како што тоа се случи во раните 2000-ти). Во моментов, вториот бран на вирусот ја погодува Европа посилно од Соединетите држави, но оваа шема наскоро може да се промени со почетокот на зимата. И додека Соединетите држави сè уште имаат огромен капацитет да обезбедат неопходна помош за сериозно погодените работници и малите бизниси, растечкиот удел на јавниот и корпоративниот долг на САД на глобалните пазари укажува на долгорочна нестабилност.

Едноставно кажано, постои фундаментална несовпаѓање на долг рок помеѓу постојано зголемениот удел на американскиот долг на светските пазари и постојано опаѓачкиот удел на производството на САД во глобалната економија. Меѓународниот монетарен фонд очекува кинеската економија да се прошири за 10% на крајот на 2021 година во споредба со една година порано. Паралелен проблем на крајот доведе до колапс на повоениот систем на Бретон Вудс со фиксни курсеви.

На краток и среден рок, доларот сигурно може да порасне уште повеќе, особено ако новите бранови на КОВИД-19 ги ​​нагласат финансиските пазари и предизвикаат ориентација кон безбедните средства. И покрај несигурноста на девизниот курс, многу е веројатно дека зелени пари ќе продолжат да бидат кралеви минимум до 2030 година.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк