Еврозоната чека нула, а не негативни, депозитни стапки.

Видлив е крајот на финансискотo расфрлање. Две години откако пандемијата ја втурна глобалната економија во длабока, но кратка рецесија, централните банкари ги повлекуваат своите итни програми за монетарни стимулации.

Банката на Англија ја зголеми основната каматна стапка втор месец по ред, а некои од нејзините монетарни стратези се залагаат за побрза акција. Банката на федерални резерви се подготвува да ги зголеми каматните стапки во март, а најновите силни податоци за американскиот пазар на труд поттикнаа шпекулации за поагресивни чекори. Банката на Канада ќе ги зголеми каматните стапки во март. Дури и Европската централна банка би можела да биде оперативна до крајот на годината.

Каматните стапки се зголемија затоа што монетарните експерти оценија дека глобалниот инфлациски шок сега е поголема закана отколку понатамошната штета од СОВИД-19.

Народната банка на Кина оди на спротивен пат и најверојатно ќе ги поевтини заемите поради периодичните епидемии на инфекции со коронавирус и проблемите во секторот на недвижности. „Bank of Japan“ најверојатно ќе ја задржи својата монетарна политика непроменета оваа година, иако веќе се појавија сомневања дали таа би можела да го „задржи фронтот“.

Многу централни банки на пазарите во развој почнаа да ги зголемуваат каматните стапки уште во 2021 година. Минатата недела Бразил оствари трето последователно зголемување на каматната стапка од 150 базични поени, а Чешка ја подигна основната стапка на највисоката вредност во Европската унија.

Русија, Полска, Мексико и Перу исто така ја заоструваат монетарната дисциплина, иако некои аналитичари сметаат дека циклусот на каматните стапки во Латинска Америка го достигна својот максимум.

Економистите на JP Morgan Chase проценуваат дека до април каматните стапки ќе се зголемат во земјите со вкупно производство од 50% од глобалниот БДП. Тие очекуваат околу 2% глобална просечна камата на крајот на оваа година – речиси колку и неговата вредност пред пандемијата.

Тоа сугерира најголемото заострување на монетарната политика од 90-тите години на минатиот век. И пресвртот нема да биде ограничен само на каматните стапки. Централните банки, исто така, ќе ги повлечат своите програми за купување обврзници, кои ги користеа за ограничување на цената на долгорочните заеми.

Во текот на овој процес, ќе има големо поместување на финансиските пазари, кои добија значителна поддршка од лесните пари. Глобалниот берзански индекс на MSCI падна за околу 5% од почетокот на годината. Државните обврзници ги враќаат своите приноси на повисоки нивоа пред пандемијата.

Работите се случуваат побрзо од очекуваното: пред само неколку месеци, мнозинството монетарни експерти не очекуваа да бидат во сегашната ситуација. Во текот на 2021 година, тие тврдеа дека притисоците на цените ќе бидат „минливи“, го поздравија брзиот пораст на вработеноста и ги игнорираа инфлаторните опасности за кои предупредуваа некои коментатори.

Денес, стратезите откриваат дека инфлацијата е одржлива сила и дека толерирањето на ризикот од нагорна спирала на цените и платите може да го запре растот, па дури и да доведе до рецесија. Истакнати економисти и инвеститори предупредуваат дека централните банки сè уште „заостануваат зад овој тренд“ и не го преземаат целиот опсег на потребни мерки.

Сепак, ненадејните движења може да бидат контрапродуктивни. Економистите на Блумберг процениле дека ако Банката на Англија навистина сака да ја намали инфлацијата до целта од 2% оваа година, ќе мора да ги зголеми каматните стапки доволно за да извади 1,2 милиони Британци од пазарот на трудот.

За сега намерите на Европската централна банка остануваат најмистериозни.

На редовната седница на одборот на директори на институцијата на 3 февруари дојде задоцнето признание дека инфлацијата е сериозен ризик. Шефот на ЕЦБ, Кристин Лагард, по состанокот им рече на новинарите дека „растот на цените во 19-те земји од еврозоната ја проширува својата база“ и „ситуацијата навистина е променета“, но го пропушти неговиот дежурен коментар дека зголемувањето на каматните стапки оваа година е „премногу малку веројатно“.

Ова ги увери играчите на пазарот дека се поставуваат зголемувања на каматните стапки и во еврозоната, при што некои дури се обложуваат на раст од 50 базични поени до крајот на годината и нула, а не негативни, пасивни каматни стапки.

Клас Кнот, член на одборот на директори на ЕЦБ и претседател на холандската централна банка, се обиде да го олади ентузијазмот. Во текот на неделата, во интервју за локалната телевизиска програма Бујтенхоф, еден од најревносните чувари на монетарната дисциплина коментираше дека очекува прво зголемување на каматната стапка од 25 базични поени во четвртиот квартал и второ зголемување – во првите три месеци. од 2023 година. Нот, исто така, рече дека го поддржува што е можно поскоро завршување на програмата за купување средства на ЕЦБ.

Неговиот француски колега Франсоа Вилроа де Гало предупреди дека реакцијата на пазарот е прекумерна. И дека трговците ја игнорираа изјавата на г-ѓа Лагард од 7 февруари дека секоја промена во монетарната политика ќе биде „постепена“.

Инвеститорите се повеќе се загрижени дека ако ЕЦБ премногу агресивно ја заостри монетарната политика, тоа ќе предизвика шокови на должничките пазари слични на оние што ја продлабочија должничката криза во еврозоната пред десет години.

Државните обврзници на евро блокот драстично паднаа по состанокот на европските централни банкари на 3 февруари. Изгледите за предвремен раст на каматниот циклус ги загрижува инвеститорите, бидејќи ЕЦБ во неколку наврати изјави дека ќе почне да ги зголемува каматните стапки дури откако ќе стави крај на своите раскошни програми за купување обврзници.

Таквото брзање главно ќе ги погоди најзадолжените земји, чии државни хартии од вредност имаат несразмерна корист од активното „шопинг“ на ЕЦБ. Нивните кредитни трошоци најмногу ќе скокнат, разоткривајќи ги разликите во приносот на обврзниците меѓу земјите од еврозоната. Најсериозни ризици се долговите на Италија и Грција, кои сочинуваат 160% односно 200% од нивниот бруто домашен производ. Во текот на неделата распонот помеѓу приносот на основните десетгодишни германски обврзници на еврозоната и сличните рочности во грчките хартии од вредност надмина 2% (2,19% во утринската трговија на 9 февруари) од 1,4% на почетокот на годината и двојно ја зголеми разликата во август 2021 година -а. Разликата на десетгодишниот италијански долг е речиси 1,6% – највисока од јули 2020 година.

Во овие услови на еуфорија, пазарни облози и предупредувања за поздрав разум, еврото останува стабилно над 1,14 долари. долари и дури успеа да се „одлепи“ од критичните 1,03 швајцарски франци. франци, искачувајќи се на речиси 1,0550 франци.