Агропрофитното здружение од Нови Сад добило повеќе барања од извозници за контакти со одгледувачи на говедско и јагнешко месо. Како што информираа во ова здружение, станува збор за извоз на говедско и јагнешко месо во земјите од Блискиот Исток, пренесува Агросервис.

Цените кои во моментов се нудат се повисоки од досега: за говедско три евра за килограм, а за јагнешко 2,5 евра за килограм.

Со оглед на тоа што животните ќе бидат натоварени на бродот во Бар, извозниците сакаат што поскоро да ја обезбедат потребната количина. Во меѓувреме пристигнаа и купувачи од Сараево кои нудат повисоки цени, но без прецизна понуда. Во Европската унија се намалува понудата на гоено говедско месо, што е последица на минатите поскапувања на храната.

Но, сточарите од поразвиените земји, како Франција, Германија, Холандија, Данска…, имаат доволно говедско месо за своите потреби, а некои почнуваат да го обновуваат производството на прасиња и животни за гоење. Споменатиот извоз на говедско и јагниња се подготвува по подолга пауза, пишува Политикар.рс.