Централните банки додадоа огромни 1.136 тони злато во вредност од околу 70 милијарди долари на своите залихи во 2022 година, што е досега најмногу од 1967 година, објави во вторникот Светскиот совет за злато (WGC).

Податоците ја нагласуваат промената во ставовите кон златото од 1990-тите и 2000-тите, кога централните банки, особено оние во Западна Европа кои поседуваат многу шипки, продаваа стотици тони годишно.

Од финансиската криза од 2008/2009 година, европските банки престанаа да продаваат, а сè поголем број економии во развој како Русија, Турција и Индија купуваа. Централните банки го сакаат златото затоа што се очекува да ја задржи својата вредност во турбулентни времиња и, за разлика од валутите и обврзниците, не се потпира на еден емитент или влада.

Златото, исто така, им овозможува на централните банки да ги диверзифицираат средствата како што се американските трезори и доларот.

„Ова е продолжување на трендот“, изјави Кришан Гопаул, аналитичар на Светскиот совет за злато.

„Можете да видите дека тие двигатели се хранат со она што се случи минатата година. Имаше многу несигурност и нестабилност на геополитичкиот и макроекономскиот фронт“, рече тој.

Набавките паднаа за време на пандемијата на коронавирус, но се забрзаа во втората половина на 2022 година, при што централните банки купија 862 тони помеѓу јули и декември.

Банките, вклучително и оние од Турција, Кина, Египет и Катар, соопштија дека купиле злато минатата година. Сепак, околу две третини од златото купено од централните банки минатата година не беше јавно обелоденето.

Банките кои редовно не објавуваа информации за промени во златните резерви се банките на Кина и Русија.