Цените на златото се искачија на највисоко ниво во петокот, бидејќи купувањата на централните банки во услови на геополитички тензии го задржаа моментумот за жолтиот метал, додека силните економски податоци на САД не успеаја да ја намалат неговата привлечност.

Спот златото се зголеми за 0,5% на 2.384,34 долари за унца заклучно со 03:45 GMT. Златните шипки достигнаа рекордно високо ниво од 2395,29 претходно на седницата. Фјучерсите на американското злато се зголемија за 1,2% на 2.401,80 долари.

„Една работа што дефинитивно го исполнува купувањето злато од централните банки се војните што се случуваат низ целиот свет, ако погледнете низ историјата тоа секогаш се случувало бидејќи златото е безбедно засолниште“, рече аналитичарот на ACY Securities, Лука Сантос.

И покрај неодамнешните жешки податоци за инфлацијата и силниот извештај за работни места во САД минатата недела, кои поттикнаа повеќе прашања за изводливоста на намалување на стапките оваа година, шипката е подготвена за четврта по ред неделна добивка и е зголемена за повеќе од 15% за годината.

„Очекуваме цената на златото да порасне во следните два месеци. Од техничка перспектива, овој пораст е резултат на надминувањето на цените на златото од рекордниот период на консолидација од 42 месеци. Тоа е како спирална пружина која сега е ослободена“, рече Винсент Тај, шеф на продажба кај трговецот Silver Bullion.

Повисоките каматни стапки ја намалуваат привлечноста на чувањето злато што не носи принос.

На друго место, Европската централна банка ги задржа каматните стапки на рекордно високо ниво, но сигнализираше дека може да започне со намалување уште во јуни.

Спот цената на среброто порасна за 1% на 28,75 долари за унца, достигнувајќи го највисокото ниво од февруари 2021 година.

„Како и со минатите поскапувања на благородните метали, среброто ќе го надмине златото штом ќе избие. Веќе гледаме купувачи кои знаат за ваквото однесување да се редат за среброто во последниве месеци“, рече Тај.

Платината поскапе за 0,7% на 986,65 долари, а паладиумот за 0,1% на 1.049,83 долари. Сите три беа на пат за неделна добивка.