Цените на златото се искачија на рекордно високо ниво, при што во понеделникот спот златото достигна ново највисоко ниво од 2.449,89 долари за унца. Среброто, исто така, достигна повеќегодишни највисоки нивоа претходно минатата недела, како и индустрискиот метален бакар.

Иако сите три моментално се надвор од позиција, тие сè уште се тргуваат во близина на рекордно високо ниво, а аналитичарите очекуваат зајакнување на цените во следните 12 месеци.

Што ќе го поттикне подемот на благородните и индустриските метали?

Спот златото моментално се тргува по 2.351,3 долари. Цените на жолтиот метал го задржаа својот нагорен моментум поради обновената слабост во САД.

„Додека геополитичките ризици продолжија да ја поттикнуваат побарувачката во засолништата, импресивното зголемување на побарувачката на злато во Кина во првиот квартал од 2024 година беше главен двигател на ценовните добивки“, напишаа стратезите на АНЗ.

Кина во моментов е водечки побарувач за златните шипки, откако земјата ја престигна Индија и стана најголем светски купувач на златен накит во 2023 година.

Кинеските потрошувачи исто така беа во првите редови во купувањето злато, купувајќи 603 тони златен накит минатата година, што е скок од 10% во однос на 2022 година, според податоците на Светскиот совет за злато. WGC очекува кинеската побарувачка за накит да остане силна оваа година, или дури и повисока во споредба со 2023 година.

Во белешката минатата недела, стратезите на UBS ги зголемија своите прогнози за злато на 2.500 долари за унца до крајот на септември и 2.600 долари до крајот на годината. Оптимистичката перспектива на банката се должи на посилната кинеска побарувачка, на врвот на низата послаби цени во САД.

Повисоките стапки имаат тенденција да вршат притисок врз златото, како што се државните обврзници – исто така безбедни средства – поатрактивна опција за инвеститорите.

„Сметаме дека златото може да продолжи да постигнува нови врвови“, изјави во понеделникот стратегот за благородни метали на UBS, Џони Тевес, за „Street Signs Asia“ на CNBC.

Што е со среброто? Додека среброто има тенденција да игра втора виолина во однос на жолтиот метал, двете споделуваат позитивна корелација кога станува збор за цените, иако со заостанување во уделот на среброто.

„Среброто веројатно беше уште поинтересно – конечно можеше да ужива во пристојно достигнување со златото“, изјави за CNBC преку е-пошта Никос Кавалис, извршен директор на консултантската компанија за истражување на благородни метали Metals Focus. Тој објасни дека како што пазарот станува поудобен и посигурен во оптимистички раст на златото, повеќе од овие инвеститори се свртуваат кон среброто.

Среброто се зголеми над 31 долар за унца минатата среда на највисоко ниво во повеќе од една деценија во услови на зголемен интерес на инвеститорите и предизвици за снабдување. Моментално се тргува по 31,6 долари за унца.

„Сметаме дека [среброто] е всушност најдобро пласираниот благороден метал кој навистина ќе има корист од повисоките цени на златото. Има многу силна корелација таму“, рече Тевес.

Таа додаде дека кога ФЕД олеснува, среброто е во „добра позиција навистина да го надмине златото“, особено бидејќи основите на понудата и побарувачката остануваат тесни.

„Побавниот раст на производството во рудникот и силната индустриска побарувачка сугерираат дека понудата заостанува зад побарувачката, што ќе го задржи пазарот во структурен дефицит“, рече Даниел Хајнс, виш стратег за стоки во ANZ.

Среброто се користи многу за индустриски цели и најчесто се користи во производството на автомобили, соларни панели, накит и електроника.

Кавалис од Метал Фокус рече дека другите благородни метали како што се платината, паладиумот и родиумот се во дефицит оваа година и затоа треба да доживеат охрабрувачки цени.

А бакарот неодамна го имаше својот момент на слава, достигнувајќи го највисокото ниво на сите времиња од 10.857 долари за тон минатиот вторник пред да попушти. Во моментов се тргува по 10.256 долари за тон.

Цените на црвениот метал се „добро поддржани од тесната понуда“ оваа година, соопшти АНЗ, додека ограничувањата на понудата се зголемуваат. Меѓународната група за проучување на бакар (ICSG) ги намали прогнозите за суфицит на металот оваа година поради помалото производство од очекуваното.

Минатиот ноември, First Quantum Minerals го запре производството во својот рудник за бакар Кобре Панама, еден од најголемите во светот, по пресудата на Врховниот суд и протестите низ целата земја поради загриженоста за животната средина. Англо Американ, голем производител, рече дека ќе го намали производството на бакар во 2024 и 2025 година бидејќи се обидува да ги намали трошоците.

„Силните добивки за индустриските метали и комплексот на благородни метали ги поддржуваат финансиските и физичките приливи и расположение“, рекоа стратезите на Citi во белешката претходно овој месец, додавајќи дека тоа е „оптимистички свет за металите“.

Основното случајно сценарио на инвестициската банка сега е цените на бакарот да се консолидираат во следните три до шест месеци, но таа верува дека бакарот сè уште има простор за понатамошен раст, во зависност од степенот на олеснување на ФЕД и закрепнувањето на глобалното производство.

„Сè уште силно веруваме дека бакарот е на пат за 12 илјади долари/t, или 15 илјади долари/t во нашиот оптимистички случај во следните 12-18 месеци“, велат стратезите на Citi.