Цената на златото ја надмина бариерата од 2.350 долари за да го освежи историскиот максимум на 2.355 долари на азиското тргување во понеделникот. И покрај ублажувањето на геополитичките тензии меѓу Израел и Хамас и намалувањето на облозите за јунско намалување на каматните стапки на Федералните резерви на САД (ФЕД), цената на златото го продолжува својот рекорден собир првенствено поради извештаите за потенцијално силно купување злато од страна на глобалните централни банки.

Кинески функционер во неделата објави дека Народната банка на Кина (PBoC) купила злато за своите резерви 17-ти месец по ред во март. Артиклите што ги држи кинеската централна банка се зголемија на 72,74 милиони парични тројански унци минатиот месец, рече официјалниот претставник. Кина само во март апсорбирала 72,74 милиони унци.

По неколкумесечно тргување во прилично стабилен опсег, златото почна да расте во цената на почетокот на март. Оттогаш има скок од 14% и низа дневни рекорди, без некоја посебна вест на пазарот. Геополитичките тензии се силни со месеци, па и со години, а изгледите за точното време на почетокот на намалувањето на каматните стапки од страна на Федералните резерви (што би можело да му помогне на златото) се уште помрачни во последните недели, пренесува Investor.me.

Искусните трговци и аналитичари нудат многу различни одговори на прашањето кој или што го доведе златото до неговите невидени височини: Дали централните банки се загрижени за улогата на доларот како економско оружје? Фондови обложуваат дека пресвртот на Федералните резерви кон пониски каматни стапки е неминовен? Армија од алгоритамски трговци привлечени кон златото само затоа што расте? Тврдоглава инфлација и грижи за „тешко слетување“? Слабеење на валутите? Претстојни избори во САД? Сите или ништо од горенаведените?

Златото е во пораст од почетокот на минатиот месец, поттикнато од купувањата од различни централни банки, со 64 тони купени само во јануари и февруари, покажуваат податоците на Светскиот совет за злато.

Во последните недели се зголеми и притисокот врз цената на златото поради претстојните надежи за намалување на каматните стапки од страна на Федералните резерви на САД.

Прочитајте го текстот во целост на Pari.com.mk.