Речиси 50%  од биткоин “трејдерите” нема да ја пријават својата добивка според една студија објавена во „MarketWatch“.

Според истражувањето спроведено од „TeamBlind“, анонимна социјална апликација за вработени во технолошки компании, 46% од луѓето кои направија пари од трговијата со криптовалути во 2017-та година, ќе се обидат да избегнат плаќање на даноци.

„Ние анкетиравме повеќе од 2.600 корисници кои рекоа дека заработиле пари од криптоманијата во 2017-та година. Ги прашавме дали тие минатата година ја пријавиле оваа добивка во нивните даноци. Речиси половина одговорија со „Не““, стои во резултатите од „TeamBlind“.

Студијата ги одразува раните наоди на „Credit Karma“ кои открија дека од првите 250.000 даночни пријави, помалку од 100, или 0,04%, декларираат добивки од криптовалути.

Најпопуларната дигитална валута поскапе со над 1.000% во 2017-та година, што ги направи многу богати краткорочно инвеститорите, но решение од 2014-та година на Канцеларијата за собирање на даноци (IRS) во САД наметнува криптовалутите да бидат оданочувани како имот.

 

 

 

„За федерални даночни цели, виртуелната валута се третира како имот. Заедничките даночни принципи применливи на трансакции со недвижности се однесуваат на трансакции со користење на виртуелна валута“, велат од „IRS“.

Додека инвеститорите кои тргуваат со мал обем на биткоини или други валути, можат да извлечат, тоа се корисниците на „Coinbase“ кои направиле повеќе од 20.000 долари во трансакции со други корисници на „Coinbase“, па би можеле да помислат повторно.

Одлуката на 23-ти февруари значи дека најголемата платформа за дигитална валута во САД ќе ги предаде податоците на властите на 13.000 корисници.