Кина е една од најголемите економски сили во светот. Произведува голем број работи што се продаваат ширум светот, а многу земји зависат од куповната моќ на нејзините жители.

Затоа и од некои други причини, сите треба да бидеме загрижени за кинеската економија во криза затоа што тоа влијае на сите нас, пренесува Би-Би-Си.

Економската моќ на Кина е скоро 50 пати поголема денес отколку во 1980 година – Кина моментно е втора најголема економска моќ во светот. Сепак, во моментов, нејзината економија е загрозена од појавата на коронавирусот, што влијае на многу индустрии и целокупното функционирање на оваа земја.

Што значи ова за остатокот од светот?

Кина е „светска фабрика“. Ги произведува стоките и алатките што треба да ги произведеме. На пример, произведува 70% од светските климатизери и 58% од чевлите се изработени во оваа азиска земја. Покрај тоа, таа содржи најголем број примероци од Библијата.

Ако Кина забави во своите активности, работните места низ целиот свет се изложени на ризик.

Посилна економија значи дека побогата земја живее во една земја. Дури и средната класа во Кина има многу скап вкус, а колку што третина од заработката на луксузен бренд доаѓаат од Кинезите. Ова е причината зошто модните куќи како Луис Витон и Шанел и многу други луксузни компании зависат од луѓето од оваа земја и од она што се случува во неа.

И технолошките компании имаат огромни приходи од кинеските граѓани. На пример, секој седми iPhone завршува во рацете на Кинезите. Со 1,4 милијарди жители во Кина, не изненадува што е најголем потрошувач на електрична енергија во светот и е еден од најголемите купувачи на нафта, челик и бакар.

Покрај тоа, кинеските туристи се многу широки раце. Во 2018 година, тие потрошиле дури 277 милијарди американски долари за патувања, една петтина од вкупната сума потрошена од туристите ширум светот на патувања истата година.

Кина е исто така позната по тоа што инвестира во големи проекти ширум светот. Ги гради железниците во Кенија и Етиопија, мостови во Хрватска, патишта во Пакистан. Меѓу другото, кинеската компанија е главниот изведувач на нашиот автопат.

За време на последната финансиска криза, таа стана последно прибежиште и продолжи да напредува со полна пареа, додека други ослабнаа, а проектите споменати од Кина служат за градење на политичко влијание ширум светот, толку значајни што веќе се наоѓаат во многу земји веќе Тие ги чувствуваат ефектите од економската криза што се појави во оваа земја, како резултат на епидемијата на коронавирус, пренесува SEEbiz.

Кога Кина тоне, тој го носи со себе целиот свет.