Кинеските власти ги заострија ограничувањата што им забрануваат на финансиските институции и на компаниите за плаќање да обезбедуваат услуги поврзани со криптовалути, предизвикувајќи нов пад на вредноста на дигиталните пари.

Во споредба со претходната забрана за 2017 година, новите правила го проширија опсегот на забранети услуги и оценија дека „виртуелните валути не се поддржани со никаква реална вредност“.

Три здруженија на финансиската индустрија во вторникот им порачаа на своите членови, вклучително и банки и компании за плаќање преку Интернет, да не нудат никакви услуги поврзани со крипто, како што се отворање сметка, регистрација, трговија и осигурување.

Новата забрана, објавена од Националната банка на Кина (PBOC), исто така вклучува услуги што претходно не беа споменати.

Јасно е наведено дека институциите може да не прифаќаат крипто-валути или да ги користат како платежно средство. Ниту, пак, институциите можат да даваат услуги за размена помеѓу криптовалути и јуани или странски валути.

Покрај тоа, на институциите им е забрането да обезбедуваат услуги за заштеда и да издаваат финансиски производи поврзани со крипто валута.

Банките и компаниите кои нудат платежни услуги се исто така повикани да го зајакнат мониторингот на паричните текови вклучени во тргувањето со криптовалути и поблиску да се координираат во идентификувањето на ваквите ризици.

Во 2013 година, владата го дефинираше биткоинот како виртуелна стока и рече дека на поединците им е дозволено слободно да учествуваат во нејзината трговија преку Интернет. Кина не ги признава крипто-валутите како законско средство за плаќање, а банкарскиот систем не прифаќа криптовалути и не обезбедува соодветни услуги.

Сепак, во истата година, финансиските регулатори, вклучително и PBOC, им забранија на банките и на компаниите за плаќање да обезбедуваат услуги поврзани со биткоин.

Тие, исто така, забранија платформи за трговија со криптовалути да конвертираат законско средство за плаќање во криптовалути и обратно.

Ограничувањата доведоа до затворање на повеќето размена на крипто, а многумина се преселија во странство.

До јули 2018 година, 88 платформи за тргување со виртуелни валути и 85 ICO платформи беа повлечени од пазарот, соопшти PBOC.

Директивата за индустрија предупреди дека шпекулативното тргување со биткоин се опоравило, нарушувајќи ја „безбедноста на имотот на луѓето и нарушувајќи го нормалниот економски и финансиски поредок“.

Во врска со ова, многу кинески инвеститори го продолжија тргувањето со платформите во сопственост на кинеските берзи кои се преселија во странство, вклучувајќи ги Huobi и OKEx.

Кинеските берзи, кои исто така ги вклучуваат Binance и MXC, им овозможуваат на физичките лица да отвораат сметки преку Интернет за само неколку минути. Тие исто така ги олеснуваат договорите peer-to-peer на пазарите преку шалтер кои помагаат да се претвори кинескиот јуан во крипто-валута. Ваквите трансакции се вршат преку банки или преку канали за плаќање преку Интернет, како што се Alipay или WeChat Pay.

Инвеститорите во малопродажба исто така купуваат „компјутерска моќ“ од рударите за криптовалути.

Во меѓувреме, потенцијална закана за крипто-валута за кинеската фиат валута, јуанот, го поттикна PBOC да започне сопствена дигитална валута.

Од оваа причина, најновата одлука го отежнува купувањето криптовалути користејќи разни канали за плаќање и може да влијае на бизнисот на „рударите“ со тоа што ќе им биде тешко да разменуваат криптовалути за јуанот, но банките и компаниите за плаќање исто така се соочуваат со предизвици да ги идентификуваат парични текови поврзани со крипто валута.

Винстон Ма, вонреден професор на Правниот факултет во Њујорк и автор на книгата „Дигитална војна“, рече дека новите правила се дизајнирани за целосно исклучување на крипто-трансакциите од кинескиот финансиски систем и очекуваат владата да донесе нови регулативи насочени кон крипто-активата.