“Така е, вкусот треба да биде таков. Рецептот е од дедо ми”, гордо вели касапот Кристоф Шнајдер. Тој штотуку подготви посебен вид крвопис, типичен за регионот околу Фулда, во државата Хесе. Шнајдер, чие семејство традиционално се занимава со месо и правење колбаси од 1320 година, сè уште ги произведува колбасите сам. „Добрата работа е што, за разлика од индустријата, ние произведуваме само она што ни треба“, вели тој.

„Месото ја изгуби својата вредност“

Но, локалниот месар веќе долго време е главен снабдувач во областа. Причината: преовладува евтино месо во супермаркетите. Тоа е цената што влијае на однесувањето на потрошувачите.

„Месото одамна ја изгуби својата вредност“, вели специјалистот за земјоделско производство Кристија Кемниц од фондацијата Хајнрих Бол. Оваа фондација, блиска до Партијата на зелените, годишно објавува т.н. „Атлас од месо“. И таа апелира да не се продава ефтино месо, затоа што тоа е она што ги привлекува клиентите, како што нагласува Кемниц.

Ланецот ЛИДЛ, на пример, продава 400 тони мелено месо неделно во Германија. И кога цените дополнително се намалуваат, достигнува 612 тони.

Ниски цени, ефтино производство

Почетокот на масовното производство на месо датира од 60-тите години на минатиот век. Тогаш, производството на месо на монтажната линија беше гордост. Во 1966 година, еден репортер ги коментираше месарниците на следниов начин: „Пониски пазарни цени можат да му се понудат на потрошувачот само преку автоматска обработка на месо“. Ова беше кажано пред повеќе од 50 години – но останува во сила до ден-денес. Повеќе од два милиони животни се колат секој ден во Германија.

И додека во 1950 година во Германија еден килограм свинско месо чинеше 1,6% од нето месечните приходи, во 1975 година – само 0,56%. И во 2020 година, килограм свинско месо излезе само 0,22 проценти од нето месечните приходи. “Месото е толку ефтино, бидејќи е ефтино производството. Мислам на ниски еколошки стандарди, ниски стандарди за одгледување на животни и ниската плата на персоналот”, рече Кристијан Кемниц.

Скандалите од кои ништо не научивме

Денес, големите грижи го даваат тонот во преработката на месо. Најдобри три капацитети во Германија се Tönnies, Fion Food и Westfleisch (Tönnies, Vion Food, Westfleisch), и сите три редовно се критикуваат во медиумите со години.

Како што забележува Кемниц, дури минатата година пошироката јавност разбра што навистина се случува во кланиците. Ова предизвика барем помладата генерација да размисли за месните производи што паѓаат во нивните чинии. “Над две третини од помладите луѓе ја одбиваат денешната индустрија за преработка на месо. Тие сметаат дека тоа претставува закана за климата и обично јадат посно многу почесто од другите возрасни групи”, рече таа.

Месото кај месарот Кристоф Шнајдер во Фулда е од регионот. Сепак, некои од неговите клиенти не сакаат да плаќаат повеќе за тоа. Дури и 20 центи поскапо можат да им се видат многу и тие се незадоволни, вели месарот. И тој е под притисок на големите компании и не разбира како скандалите во оваа област се заборавени толку брзо. Неговиот апел: “Не треба да јадеме месо секој ден. И не треба да подлегнуваме на агресивното рекламирање на супермаркетите – сè повеќе и повеќе. Ајде да јадеме помалку месо, но подобро и поквалитетно месо”.