Американските законодавци ги оценија новите санкции против Русија „пеколни“. Сепак, главниот удар врз јавниот долг на Русија не беше толку страшен. Реакцијата на рубљата е генерално изненадувачка: ако во 2014 и 2018 година како одговор на економските санкции рубљата нагло падна и предизвика паника во валутниот пазар, овој пат таа дури и се засили. Што ќе се случи понатаму?

Покрај технолошките компании и поединци, на удар е и рускиот државен долг во форма на федерални заеми (ОФЗ). Американците долго време се закануваа дека ќе го сторат тоа. Од 2018 година, ова се првите толку сериозни економски санкции на кои прибегнаа САД.

Сепак, одблизу, откриено е дека санкциите се многу помалку строги. Не се случи ниту очекуваната паника на девизниот пазар – рубљата падна на почетокот, но потоа се опорави и дури поврати дел од загубите.

Што имаат забрането Американците? Зошто овие санкции не се толку строги? Конечно, каков одговор може да даде Русија?

За почеток, вреди да се потсетиме дека од август 2019 година, на американските инвеститори им е забрането да учествуваат во примарната набавка на суверените еврообврзници. Затоа, руското Министерство за финансии во 2020 година не издаде нови еврообврзници во долари, но зеде заеми само во евра.

Новите санкции им забрануваат на американските финансиски институции од 14 јуни да учествуваат во првичните пласмани на долгови на руската влада деноминирани во рубљи. Сепак, ограничувањата за купување на руски државен долг се однесуваат само на директни набавки од владини институции – Министерството за финансии, Централната банка и Националниот фонд за социјална помош (на примарниот пазар), но не се однесуваат на купување на долг од страна на посредници (на секундарниот пазар).

Ова значи дека САД сè уште им дозволуваат на американските компании да имаат руски долг. Американските инвеститори можат лесно да ги убедат своите „пријатели“ од руските банки да купат ОФД за нив во текот на првичното издавање, да плаќаат провизија и да купуваат назад обврзници од нив на секундарниот пазар, изјави за Ројтерс Тимоти Еш, висок стратег за развој во Bluebey Asset.

Отстранувањето на американските компании од главниот долг на руската влада деноминиран во рубља нема да има големо влијание, особено имајќи ја предвид сериозноста на управуваниот долг на Русија, се согласува Максимилијан Хес, шеф на политички ризик во лондонската адвокатска фирма со седиште во Хоторн.

Ако санкциите не воведат значителни ограничувања за странците, тогаш зошто се воведуваат? „Ова е сигнал дека може да следат понатамошни чекори, што дополнително ќе ја отсече Русија од пазарите на капитал. Беше јасно дека напнатата реторика меѓу Русија и Соединетите држави е доволна за да се задуши интересот за руските ОФЗ. Ваквите маневри за санкции придонесуваат за долгорочен пад на интересот на странскиот капитал кон Русија “, рече Александар Куптсикевич, водечки аналитичар.

Според Централната банка на Руската Федерација, учеството на инвестициите на нерезиденти во ОФЗ во март падна за 1,8 процентни поени до 20,2%. Претходно беше наведено дека инвеститорите од САД и Велика Британија претставуваат по 6,9% од вкупниот пазар на ОФЗ. „Странците претставуваат само 3 трилиони рубли во ОФЗ, од кои само 0,8 трилиони рубли имаат американските инвеститори. Одливот од старите изданија може да биде 20% или 8 милијарди долари. Делумното повлекување на странците ќе доведе до пад на цените на самите ОФЗ. Сепак, продажбата брзо ќе ја купат учесниците на пазарот – банките имаат доволно ликвидност во рубљи “, рече Андреј Русецки, аналитичар.

Руската влада нема да има сериозни проблеми со заемите. Освен ако парите не можат да поскапат. Сега Русија „не мора да продава многу“ и ќе може да продава сè што е потребно преку други канали, изјави Алексис Родјанјанко, шеф на Американската трговска комора во Русија (АмКам). „На краток рок, Русија јасно ќе се потпре на домашната побарувачка од државните банки. „ВТБ и Сбербанк придонесоа многу за евиденцијата во обемот на пласмани во последните месеци“, рече Купчикевич.

Општо земено, новите санкции ја враќаат премијата за санкции во играта на рускиот пазар. „Ова е виртуелен концепт, кој се манифестира со поголема профитабилност на пазарот на долгови и пониско вреднување на руските компании“, рече Купчикевич. Бев изненаден од реакцијата на рубљата на негативните настани што се случуваат. Се очекуваше природен остар пад на девизниот курс. Сепак, толку силна паника, како што беше случајот во 2014 и 2018 година, кога Западот воведе економски санкции, не се случи овој пат “, додаде тој.

Кога наутро се појавија гласини за санкции во медиумите, рубљата започна да паѓа. Но, откако санкциите беа официјално објавени и нивната природа стана јасна, таа дури успеа да врати некои од загубите. „Наспроти стравувањата, негативата не донесе значителна загуба на парот долар-рубља од сегашните нивоа, веста за санкциите не доведе до паника, туку до долгоочекуваната безбедност. Па дури и дозволија рубљата да освои некои свои позиции. Факт е дека пазарот беше веќе подготвен и најголемиот дел од негативата беше вклучен во цените, тогаш функционира механизмот „продавај по гласини, купи според фактите“, – објаснува Русетски.

Покрај тоа, за разлика од 2014 и 2018 година, руската економија е подобро подготвена за вакви предизвици, рече експертот. „Во претходните години, воведувањето санкции беше црн лебед, кредитните линии беа итно затворени и трговските врски беа прекинати. Ова во голема мера го погоди приватниот сектор “, објасни Русетски.

Како резултат, до четвртокот вечерта, на денот на воведувањето на санкциите, рубљата зајакна за скоро 2% – на 76,98 во однос на доларот и на 92,23 во однос на еврото. Сепак, рано е да се радуваме. Цената може да продолжи да расте, но никој не очекува паника и 100 рубљи за долар.

„Во последниот месец, во очекување на санкциите, рубљата веќе изгуби 5,5%, достигнувајќи 76,98 рубли за долар. Можно е дополнително прилагодување, но веројатноста за надминување на границите од 83-85 рубљи е мала: Централната банка и Министерството за финансии имаат монетарни и фискални инструменти, чии можности не се откажани “, објаснува Олег Чередниченко, вонреден професор на Катедрата за економска теорија РЕУ „Плеханов“. Со други зборови, ако рубљата падне на 80 за долар, тогаш Министерството за финансии ќе престане да купува девизи и со тоа ќе ја поддржи рубљата. Тоа веќе го стори тоа во август 2018 година, кога беа воведени последователни санкции од САД и рубљата достигна 80 американски долари.

Девалвацијата најверојатно ќе биде ограничена бидејќи тоа ќе влијае на сите области на активност. Ова директно ќе ја поттикне спиралата на инфлација и порастот на цените, и така во последните месеци е на највисоко ниво, што не одговара ниту на владата, ниту на Централната банка на Руската Федерација. Регулаторот веќе започна да ја зголемува основната каматна стапка, но без остри чекори во оваа насока (како што беше во декември 2014 година поради паниката на валутата и скокот на рубљата до небото високо). Економистите очигледно сега не очекуваат такво сценарио.

„Врз основа на сегашните податоци, нема причина да се прилагодуваме на бесконечното слабеење на рубљата. Нивото од 77,5 по долар е сепак сигурен „плафон“ што не дозволува пораст на доларот. Вреди да се почека одговорот на Русија за да се утврди степенот на ескалацијата. Сосема е можно во догледна иднина воопшто да нема нови врвови на доларот “, рече Александар Купчикевич. Затоа, тој не очекува натамошно заострување на политиката од страна на Централната банка, освен за претходно очекуваното зголемување на каматните стапки за 0,25% -0,50% на следниот состанок на УО. .

Но, динамиката ќе зависи од степенот на напнатост во односите меѓу двете земји. Москва соопшти дека е подготвена симетрично да одговори на санкциите на САД. Некои веќе шпекулираат како точно може да изгледа ова. На пример, ова може да бидат одмазнички санкции во вид на огледало – протерување на дипломати и ограничувања на работата на голем број компании: на пример, големите ИТ компании ќе бидат ограничени да работат во Руската Федерација и да го продаваат својот софтвер, предложи Куптсикевич

„Можеби Русија симетрично ќе воведе забрана за купување на американски должнички хартии од вредност. На крајот на краиштата, земјите што купуваат државни хартии од вредност всушност го спонзорираат развојот на американската економија. Од друга страна, американските должнички хартии од вредност се средство за инвестирање и профит, како и стабилна заштита од кризи “, рече Артјом Деев, аналитичар на пазарот. Во последниве години, Русија ги намали рекордно високите инвестиции во американската каса.

Во 2018-2019 година, Москва всушност престана да позајмува американски побарувања, организирајќи масовна продажба на американските должнички хартии од вредност. Во првата година Русија исфрли повеќе од 100 милијарди долари, кои се чуваа во државната каса. За споредба, во 2010-2013 година Русија имаше повеќе од 170 милијарди американски долари државни хартии од вредност, а до февруари 2021 година, помалку од 6 милијарди долари.

Русија има уште еден адут во ракавот за да им возврати на Соединетите држави. Може да го ограничи извозот на ретки метали што се користат во авијацијата и вселенската технологија. „Во многу аспекти, нашата земја е лидер во снабдувањето со вакви суровини. Но, во исто време, профитот на локалните компании кои соработуваат со САД за извоз на такви производи ќе биде изгубен “, рече Дев. Но, досега овој адут не го користеше ниту Кина, а Москва веројатно нема да се осмели да преземе такви мерки.