Најголемата европска банка „HSBC“ одлучи да префрли повеќе од 1.200 вработени во Велика Британија на постојана работа од дома.

Според „Reuters“, ова е еден од најсилните индикатори за тоа како банките се прилагодуваат на промените во начинот на работа на вработените за време на пандемијата, како и на намалувањето на трошоците.

Околу 70 проценти од 1.800 вработени во повикувачките центри на банката со седиште во Англија, Велс и Шкотска објавија дека не сакаат повторно да се враќаат во своите канцеларии, објави „Unite“, еден од најголемите британски синдикати.

Ваквите промени може да доведат до грижи за социјалната помош на долг рок, ако не се управуваат правилно, соопшти синдикатот.

„Разговараме со колегите од контакт центарот кои им служат на клиентите во банката за начините на кои можеме да понудиме флексибилност на работното место, притоа осигурувајќи дека ќе се исполнат потребите на нашите клиенти. Овие дискусии продолжуваат“, рече портпаролот на „HSBC“.

Според „Unite“, „HSBC“ на вработените им понуди 300 фунти годишно (414,75 американски долари) како додаток за покривање на дополнителни трошоци, како што се сметки за греење и струја.

Една четвртина од вработените ја одбија понудата затоа што сакаа да работат во канцеларија барем уште некое време, додека 5 проценти сакаа трајно да се вратат во канцелариите.

„HSBC“ и другите британски банки почнаа да го намалуваат канцеларискиот простор, делумно поради тоа што вработените работат од дома, посочува „Reuters“.