Тоа ќе резултира со нето загуба од 14 милиони работни места, што е еднакво на 2% од сегашната вработеност.

Огромни нарушувања ќе го потресат глобалниот пазар на труд во следните пет години, бидејќи економијата слабее, а компаниите ќе го засилат усвојувањето на технологии како што е вештачката интелигенција, јавува CNN.

Ова откритие доаѓа од Светскиот економски форум, кој во неделата објави извештај заснован на анкети на повеќе од 800 компании.

WEF – кој е домаќин на собир на глобални лидери во Давос, Швајцарија, секоја година – откри дека работодавците очекуваат да отворат 69 милиони нови работни места до 2027 година и да елиминираат 83 милиони работни места. Тоа ќе резултира со нето загуба од 14 милиони работни места, што е еднакво на 2% од сегашната вработеност.

Многу фактори ќе го поттикнат раздвижувањето на пазарот на труд во тој период. Преминот кон системите за обновлива енергија ќе биде моќен мотор за создавање работни места, додека побавниот економски раст и високата инфлација ќе предизвикаат загуби.

Брзањето за распоредување на вештачката интелигенција, во меѓувреме, ќе послужи и како позитивна и како негативна сила.

На компаниите ќе им требаат нови работници кои ќе им помогнат да ги имплементираат и управуваат алатките за вештачка интелигенција. Вработувањето на аналитичари и научници на податоци, специјалисти за машинско учење и експерти за сајбер безбедност се предвидува да порасне во просек за 30% до 2027 година, наведува WEF.

Во исто време, ширењето на вештачката интелигенција ќе доведе до ризик многу улоги, бидејќи роботите ги заменуваат луѓето во некои случаи.

-Може да има 26 милиони помалку работни места за водење евиденција и административни работни места до 2027 година, предвидува WEF. Службениците за внесување податоци и извршните секретари се очекува да забележат најголеми загуби.

И покрај неодамнешната сензација околу алатките како ChatGPT, автоматизацијата полека се прошири во почетокот на оваа деценија. Организациите анкетирани од WEF процениле дека 34% од сите деловни задачи во моментов се извршуваат од машини. Тоа е само влакно над бројката од 2020 година.

Надолу се ревидирани и очекувањата за темпото на идното усвојување. Во 2020 година, работодавците мислеа дека 47% од задачите ќе бидат автоматизирани до 2025 година. Тие сега очекуваат тој број да достигне 42% до 2027 година.

Во меѓувреме, компаниите повторно размислуваат кои вештини им се потребни на нивните вработени. Фирмите сега ја ценат „способноста за ефикасно користење на алатките за вештачка интелигенција“ повеќе од компјутерското програмирање, наведува WEF.