Со 46.5 милиони евра кредит од Светка Банка, Северна Македонија ќе продолжи два проекти за економски развој на земјата. Едниот проект е за енергетска ефикасност во јавниот сектор кој тежи 25 милиони евра, а другиот е наменет за унапредување на образованието и е вреден 21.5 милиони евра.

Рокот на отплата на овој заем е 11 години, со вклучен грејс период од 3 години и каматна стапка од шестмесечен ЕУРИБОР со варијабилен распон.

Според првиот финансиер Фатмир Бесими, ваквите проекти кои имаат силна развојна компонента се од голема важност, особено во услови кога се соочуваме со последици од ковиди-кризата врз економијата.