Што е заедничко за одморените и фит луѓе кои напорно работат и седат во канцеларија? Сите тие ќе најдат време да вежбаат и да се грижат за она што го јадат, иако е тешко и понекогаш бара многу време и планирање. Еве што прават тие, и што би можеле да донесете за да го третирате вашето тело како храм каков што е.

1. Подготвуваат храна за утре

Кујната не е место каде што јадете, туку готова храна. Ако сакате да се храните здраво, клучно е да планирате што ќе јадете ден претходно и да го подготвите оброкот однапред. На тој начин, нема да ве нервира секој ден на работа ако јадете храна купена од пекари, слатки и нездрави грицки. Од него, се разбира, се чувствувате слаби и обично се прејадувате. Ако подготвите се за утре дома после работа, нема така лесно да клекнете пред полицата со чоколади.

2. Прескокнете ги диеталните пијалоци

Напитоците за исхрана навистина не треба да бидат на вашето мени ако сакате да бидете здрави. Една неодамнешна студија објавена во списанието Journal of the American Geriatrics Society покажа дека оние кои редовно пиеле диетални пијалоци имале три пати повеќе маснотии во стомакот отколку оние кои не го пиеле. Пијте вода!

3. Корисно пополнете време после работа

Ако сакате да бидете во форма, не е добро само да бидете мрзливи после работа, бидејќи премногу ќе размислувате за храната и нездравите слатки. Пополнете го вашето време со квалитет, играјте, читајте, одете во природа или правете нешто што ве опушта.

4. Не тренираат секој ден

Се разбира, ако сакате да бидете во форма, мора да вежбате, но не секој ден. Деновите за одмор се исто толку важни како и деновите кога вежбате, бидејќи тогаш мускулите се одмораат и се формираат. Ако вежбате секој ден, особено кога станува збор за напорни вежби, вашите мускули нема да ви простат – и наскоро може целосно да ја прекинете оваа важна, здрава навика.

5. Легнуваат пред 12 часот

Ако не спиете редовно, вашето здравје и витка фигура страдаат. Истражувањата покажаа дека ако сме без сон, ние сме изложени на поголем ризик да посегнеме по висококалорична храна и поретко собираме доволно мотивација и одиме на вежбање. Значи, спијте минимум осум часа и одете во кревет пред полноќ.