Во последниве години, вештачката интелигенција (AI) направи револуција во многу индустрии, а финансиската индустрија не е исклучок. Вклучувајќи го и крипто-пазарот.

Еден пример за ова е платформата „AI-Trader“, која комбинира вештачка интелигенција и крипто средства, посочува специјализираната публикација „Cointelegraph“ и опишува како технологијата го трансформира „fintech“ секторот и како компанијата ги користи овие можности за да ги претвори во предности на пазарот.

Во контекст на финансискиот сектор, една од главните предности што ги дава вештачката интелигенција е поврзана со нејзината способност да анализира огромни количини на податоци. Може да обработи голема количина на информации, вклучувајќи историски податоци, вести, социјални медиуми и други извори, за да стекне длабоко разбирање за моменталната состојба на пазарот. Ова овозможува да се прават предвидувања за трендовите, како и да се подобри нивната точност.

Дополнително, алгоритмите за вештачка интелигенција можат да ги автоматизираат трговските операции со вршење техничка и фундаментална анализа, проучување на податоците за пазарот, одредување оптимални влезни и излезни точки, па дури и автоматско извршување на зделки. Ова значително ја зголемува брзината на одговор и го намалува ризикот од човечка грешка и емоционално влијание врз одлучувањето.

Платформата „AI-Trader“ користи слични напредни алгоритми за машинско учење за да ги анализира податоците од пазарот на криптовалути. Врз основа на тоа, тој нуди автоматизација на тргување врз основа на алгоритми за вештачка интелигенција и може брзо да реагира на променливите пазарни услови и автоматски да извршува зделки во согласност со однапред одредени правила и стратегии.

Платформата, исто така, им овозможува на трговците и инвеститорите значително да ги подобрат своите резултати и да ги заштитат своите средства во криптосферата. Комбинирајќи вештачка интелигенција и тргување со криптовалути, „AI-Trader“ обезбедува попрецизна аналитика, подобрена автоматизација и персонализирани препораки.

Ова е еден пример за тоа како конвергенцијата на „AI“ и крипто индустријата може да стане клучен фактор во еволуцијата на финансиската технологија како целина. Функциите како оние што ги обезбедува платформата „AI-Trader“ им помагаат на трговците и инвеститорите да донесат поинформирани одлуки, да ги подобрат резултатите од тргувањето и да ги заштитат своите средства, заклучува „Cointelegraph“.