Криптоберзата Binance објави лансирање на „трговија со дигитални токени“ поддржана според акционерски капитал, а првата голема компанија која е понудена е Тесла, најголемиот производител на електрични автомобили по пазарна капитализација.

Според најавата на оваа берза со седиште во Малта, „секоја токенска акција на Binance ќе претставува една акција во основната главнина, која е депонирана во портфолиото на основни хартии од вредност, во соработка со инвестициската компанија CM-Equity и платформата за “токенирање” на средства.

Најмалиот токен на акциите на „Тесла“ на Binance ќе изнесува стоти дел од целиот токен, и ќе претставува ист удел во капиталот на компанијата.

Цените на берзанските акции ќе бидат утврдени и отчетни во “Binance долар” (BUSD), што претставува регулирана стабилна криптовалута врзана за американскиот долар, издадена од “Пакос Труст.”

„Акционерските белези ќе покажат како можеме беспрекорно да ги демократизираме трансферните вредности, да ги намалиме бариерите и трошоците за пристап без да ја нарушиме усогласеноста или безбедноста. „Поврзувајќи ги традиционалните и крипто-пазарите, градиме уште еден технолошки мост за посеопфатна финансиска иднина“, рече Чанп Хао, извршен директор на Binance.