Амазон ги започнува своите претходно најавени отпуштања на уште околу 9.000 работници, што ќе влијае на вработените во секторот „Амазон веб сервис“ и човечки ресурси. Кратењата доаѓаат по 18.000 отпуштања на почетокот на оваа година и во ноември минатата година, јавува CNN. Извршниот директор Енди Џеси агресивно ги намалува трошоците низ компанијата преку кратење на работни места, замрзнување на вработувања и прекинување на некои експериментални проекти.

Сите засегнати вработени во САД, Канада и Костарика се известени, според две интерни белешки од директорите на Амазон. Џеси нагло ги намалува трошоците низ компанијата, што се рефлектира во намалувањето на одделите за реклами и AVS. Иако ова беа двете најпрофитабилни оддели, нивниот раст е забавен во последните месеци бидејќи компаниите ги намалија трошоците во услови на предизвикувачка економска . криза. Одредени тимови во рамките на AVS беа вклучени во претходните кругови на отпуштања.

Некои од кратењата на работните места се очекува да влијаат на AWS Professional Services. Намалувањето на бројот на вработени во AVS доаѓа откако бројот на вработени значително се зголеми за време на пандемијата.

„Со оглед на брзиот раст, како и целокупното деловно и макроекономско опкружување, од клучно значење е да се фокусираме на идентификување и насочување на ресурсите кон нашите најважни приоритети – оние работи кои најмногу им значат на клиентите и ќе го подобрат нашиот бизнис“, напиша АВС.

Извршниот директор Адам Селипски вели дека  тоа значи дека во многу случаи членовите на тимот преминуваат на други проекти, иницијативи или тимови на кои работат. Амазон ќе ги објави резултатите од првиот квартал подоцна денес, а инвеститорите ќе бараат увид во тоа дали напорите на Џеси за намалување на трошоците ја подобриле профитабилноста и кога директорите на Амазон очекуваат растот на AWS повторно да се зголеми, пренесува Танјуг.