На Американците им е тешко да исплатат камати бидејќи заштедите се намалуваат, а низата зголемувања на каматните стапки од страна на Федералните резерви ги зголемија трошоците за финансирање.

Стапките на деликвенција на кредитни картички, хипотеки и авто-плаќања се зголемуваат бидејќи нивото на заштеди на домаќинствата, кои се зголемија под стимулативните плаќања дадени за време на пандемијата, се намалуваат.

Шеесетдневните заостанати плаќања за автомобил за лица со лоши кредити достигнаа рекорд на сите времиња од 6,1 отсто во септември, во однос на 5,8 отсто во август, според податоците на Fitch Ratings. Тоа е највисокото ниво на доцнење откако компанијата првпат почна да ги пресметува стапките во 1994 година.

Деведесетдневната деликвенција на кредитни картички е зголемена на 5,1 отсто, во однос на 3,4 отсто во вториот квартал од минатата година, покажуваат податоците на Федералните резерви.

„Постојаното зголемување на деликвенциите во три последователни квартали сигнализира стрес за способноста на потрошувачите да ги отплати салдата на кредитните картички за општа намена“, напиша Херман Пун, виш директор во Фич, во јулската анализа за однесувањето на потрошувачите.

„И покрај порастот, [вториот квартал] деликвенциите продолжија да остануваат под забележаните нивоа пред пандемијата од 2017 до 2019 година, кои се движеа над 1 процент“, забележаа тој и неговите коавтори.

Долгот на кредитната картичка расте

Долгот на американските кредитни картички и другите видови револвинг заеми надминаа 1 трилион долари во август, при што заостанатите салда на банкарските картички се искачија за 18,1 отсто над она што беа минатата година и достигнаа 851,4 милијарди долари, според компанијата за финансиски податоци Equifax.

Шеесетдневното доцнење на плаќањето се зголеми на 1,8 отсто од 1,32 отсто во 2022 година, при што стапката на деликвенција постојано растеше во текот на минатата година.

Употребата на кредитни картички и салдото на заемот паднаа од карпа за време на пандемијата, бидејќи владините проверки беа извршени со хеликоптер на домаќинствата и од администрациите на Трамп и Бајден.

„По националната декларација за катастрофа „Ковид 19“ во април 2020 година, севкупното користење на картичките се намали на историски ниско ниво со мали сезонски флуктуации“, велат аналитичарите на Equifax во нивниот октомвриски извештај за трендовите на националниот потрошувачки кредит.

Зголемувањето на деликвенциите е веројатно знак за ренормализирање на економијата по пандемијата, а не предвесник на претстојниот пад, велат економистите.

Поделбата меѓу богатите и сите други во Америка може да биде една од причините што управувањето со економијата на Бајден, кое беше обележано со неочекувано позитивни показатели, доби лоши оценки во анкетите на јавното мислење.

Анкетата на Асошиетед прес во август покажа дека само 36 отсто од возрасните во САД го одобруваат неговото раководење со економијата, додека 42 отсто ја одобруваат работата што ја врши како претседател.

Тоа е и покрај големиот пад на инфлацијата во текот на изминатата година, која падна од 9 отсто годишен пораст минатиот јуни на 3,7 отсто во септември.

Соочени со слабите рејтинзи на одобрување, администрацијата сепак им дава на своите економски политики тешко продавање на Американците, промовирајќи ја мешавината на јавни и приватни инвестиции како клучна карактеристика на „Биденомика“.

Во средата, потпретседателот Харис објави проширена иницијатива за помош на институциите за заеми на пари, насочени кон малцинските бизниси и економски загрозените заедници.

„Американското Министерство за финансии проценува дека овие инвестиции во заемодавци во заедницата ќе резултираат со зголемување од 50 милијарди долари во кредитирањето на латино заедниците и скоро 80 милијарди долари во зголемувањето на кредитирањето на црните заедници во следната деценија“, се вели во соопштението на Белата куќа во средата.

Демократите се надеваат дека ваквите иницијативи ќе предизвикаат ентузијазам за економијата пред изборите во 2024 година, но тие допрва треба да се претворат во попозитивни анкети.