Само во јануари се отворени 335.000 работни места со што се надминати сите очекувања

Работодавците во САД испорачаа неверојатен наплив на вработувања за почеток на 2024 година, додавајќи 353.000 работни места во јануари, како најнов знак за континуираната способност на економијата да ги намали највисоките каматни стапки во последните две децении.

Петочниот извештај на Министерството за труд покажа дека минатомесечната добивка на работни места ги надмина 333.000-те што беа додадени во декември, бројка што и самата беше ревидирана значително повисока. Стапката на невработеност остана на 3,7%, нешто над минимумот за половина век.

Најновите добивки далеку ги надминаа очекувањата и ја покажаа подготвеноста на работодавците да продолжат да вработуваат за да се задоволат стабилните потрошувачки трошоци. Тоа се случува кога засилената претседателска кампања во не мал дел се врти на ставовите за економското управување на претседателот Џо Бајден. Јавните анкети покажуваат широко распространето незадоволство главно затоа што иако инфлацијата нагло забави, повеќето цени остануваат далеку над нивото пред пандемијата. Меѓутоа, некои неодамнешни истражувања покажуваат дека одобрувањето на јавноста постепено се подобрува.

Оваа недела, Федералните резерви ја забележаа издржливоста на економијата, при што претседателот Џером Пауел рече дека „економијата работи добро, пазарот на трудот останува силен“. ФЕД јасно стави до знаење дека иако се ближи до долгоочекуваната промена кон намалување на каматните стапки, не брза да го стори тоа.

Истражувањето на Банката на федерални резерви на Њујорк покажа дека очекувањата за инфлација на Американците достигнаа најниска точка во речиси три години. И една нова анкета на Асошиетед прес-НОРК покажа дека 35 отсто од возрасните во САД велат дека националната економија добра, што е повеќе од 30 отсто кои го кажаа тоа кон крајот на минатата година.