Американскиот Сенат во понеделникот не го усвои клучното процедурално гласање за усвојување на предлог-законот за краткорочно финансирање на владата, што претходно беше одобрен од Претставничкиот дом, а крајот на оваа недела е крајниот рок за одлучување на зголемување на лимитот на долгот.

Сенатот гласаше со против 48 гласови наспроти 50 за, за процедуралниот предлог, а републиканците се спротивставија на зголемувањето на плафонот на долгот. Сите републиканци гласаа против, а демократите за, пренесува NBC News. После тоа, лидерот на мнозинството во Сенатот Чак Шумер го промени својот глас на „не“ од процедурални причини, бидејќи овозможува повторено гласање за истиот предлог.

Остро критикувајќи ги републиканските сенатори, Шумер рече дека тоа е „едно од најбезобразното и најнеодговорното“ гласови што ги видел во Сенатот и треба да биде сигнал за секое семејство, мал бизнис и набудувач за тоа кој гласал во Сенатот за „загрозување на економската стабилност на нашата земја “.

Тој додаде дека ќе преземе дополнителни мерки за истото да не се повтори оваа недела. Дури и пред гласањето официјално да пропадне, Демократите почнаа да ги разгледуваат резервните опции за да спречат затворање на финансирањето.

Министерството за финансии објави дека лимитот на долгот ќе биде прекршен во октомври доколку не се укине постојната граница, предупредувајќи дека тоа ќе има негативни последици за американската економија. Републиканците го критикуваа демократскиот предлог, велејќи дека содржи несоодветни ставки за помош на одредени федерални држави, за кои е сигурно дека нема да поминат.

Владиното финансирање истекува на 30 септември, а предлогот за зголемување на лимитот на долгот би овозможил да продолжи до декември следната година, пренесува Си -Ен -Ен. Потребни се 60 гласови за да се изгласа предлогот на демократите во Сенатот, што во пракса би значело 50 демократски и 10 републикански гласови.

Бидејќи мерката не успева да напредува во Сенатот, демократските лидери во Конгресот ќе мора да се префрлат на планот Б за да спречат прекин на финансирањето на владата. Сумер вети дополнителни мерки оваа недела, но не го опиша планот. „Одржувањето отворена влада и спречувањето на неисполнување на обврските се од витално значење за иднината на нашата земја и ние ќе преземеме мерки за да го спречиме тоа“, рече Сумер, пренесува порталот Бизнис.рс.

Лидерот на малцинството во Сенатот, Мич МекКонел со месеци најавуваше дека републиканците нема да гласаат за зголемување на ограничувањето на федералното задолжување. Демократите оценија дека републиканскиот лидер игра опасна игра што може да ја загрози американската економија. Меконел посочи дека републиканците ќе ја поддржат резолуцијата што ќе спречи затворање на владата, но не и зголемување на долгот.