Американскиот национален долг и буџетскиот дефицит претставуваат најголема закана за глобалната економија оваа година, објави руската владина агенција „Росконгрес“. Од агенцијата забележуваат дека федералниот долг на САД на крајот на декември за првпат во историјата надмина 34 трилиони долари и сега изнесува околу 102.000 долари за секој маж, жена и дете во земјата.

– Долгот на Вашингтон од 34 трилиони долари е математички невозможно да се врати, тврди „Росконгрес“ во најновиот извештај, засновајќи ја својата проценка на моменталната врска меѓу големината на долгот, стапката со која тој расте и буџетските приходи.

Во извештајот се наведува дека прекумерниот долг е акумулиран со ниски стапки, но треба да се рефинансира со високи стапки кои ја ограничуваат економската активност и го намалуваат готовинскиот тек.

– На среден рок, сервисирањето на американскиот долг ќе чини еден трилион долари годишно, се вели во извештајот насловен „Клучни настани – 2024 година. Геоекономија. Прогнози. Главни ризици“.

Во извештајот се забележува дека Вашингтон не може да го реши проблемот со рестартирање на печатарската машина оваа година, бидејќи тоа ќе доведе до повисока инфлација.

– Во САД, потрошувачките цени скокнаа на највисокото ниво во последните децении во 2022 година, што ја поттикна Федералните резерви да започнат серија зголемувања на стапките за да ја скротат инфлацијата, се вели во извештајот.

„Росконгрес“ забележува дека федералниот долг на САД на крајот на декември за првпат во историјата надмина 34 трилиони долари. Сега изнесува околу 102.000 долари за секој маж, жена и дете во земјата.

Вкупниот јавен долг на САД е приближно еднаков на економиите на Кина, Германија, Јапонија, Индија и Велика Британија заедно, како што забележа Фондацијата Питер Г. Петерсон, непартиска група за фискална политика во Њујорк.

Меѓу другите закани за глобалната економија, „Росконгрес“ идентификуваше глобален „балон“ на пазарот на недвижности, споменувајќи ги банкротите на познатите кинески инвеститори во недвижности „Кунтри Гарден“ и „Евергранд“, нестабилноста на американската берза и демографски прашања, односно намалување на кинеското население.