Во текот на последните четири месеци, еврото се шири на многу места во земјата, во многу сектори и еден од нив е нафтениот сектор

Од супермаркетите до продавниците за електроника, измачувани од хиперинфлација и длабоката економска криза, Венецуела бара нови форми на плаќање и ги открива пред лицето на единствената европска валута.

Во текот на последните четири месеци, еврото почна да се шири во продавниците и пазарите во јужноамериканската земја. Иако циркулацијата на доларите продолжува да биде значително поголема, венецуелските трговци честопати ги продаваат своите производи по иста цена во американски и европски валути, игнорирајќи ја повисоката вредност на меѓународниот пазар на валути.

Зголемената употреба на еврото следи по уште една серија санкции наметнати од страна на САД против нафтената индустрија во земјата.

Откако американскиот финансиски систем ги затвори вратите кон државната нафтена компанија ПДВСА и откако Вашингтон се обиде да ги погоди финансиите на владата на претседателот Николас Мадуро, компанијата ги замоли своите клиенти да платат за сурова нафта во евра.

Наспроти позадината дека меѓународните компании стануваат се повнимателни во врска со плаќањата направени со следливи банкарски трансфери, што може да предизвика санкции на САД, ПДВСА веќе доби исплати за најмалку две испораки на сурова нафта во евра преку посредници. Ова го пријавиле тројца извори кои работат со нафта – кои побарале анонимност. Во моментов, Ројтерс вели дека не може да добие независна потврда за плаќањата во европска валута.

Традиционалната валута за глобалните трансакции со нафта е американскиот долар. Но, со санкциите што Вашингтон ги наметнува на некои од водечките земји за производство на црното злато – вклучително и Венецуела, Русија и Иран, се зголемуваат напорите да се наметнат други валути.

Плаќања во евра на PDVSA

Извори од нафтената индустрија соопштија дека ПДВСА го користела еврото во готово за да ги плати своите добавувачи и изведувачите преку трансакции претходно извршени преку банкарски сметки во Венецуела, што ја објаснува големата флуктуација на еврото во земјата.

Извор од една венецуелска градежна компанија што го снабдуваше ПДВСА рече дека компанијата прифатила плаќања во готовина во евра, бидејќи тоа е единствениот начин да се добијат средства од државното претпријатие.

Другите владини единици на Венецуела исто така го користат еврото. Институтот за социјално осигурување во Венецуела – кој го снабдува здравствениот систем со лекови – плати давател на вакцини во готово во јули, според луѓето запознаени со тоа. Институтот не одговори на барањата на Ројтерс за коментар.

Загриженоста на гувернерите

И додека употребата на еврото во Венецуела не е нелегална, опозиционите законодавци се загрижени дека исплатите на готовина би можеле да се искористат за да се прикријат нелегалните парични текови кои инаку би биле лесно следени по електронски пат, вели Чаим Букаран, конгресмен од опозицијата.

„Организациите плаќаат за увезената стока, лекови и храна во евра“, рече Карлос Папарони, друг пратеник од опозицијата, кој додаде дека Комисијата за финансии на Националното собрание планира истрага за потеклото и употребата на готовина од евра во Венецуела.

Според него, комисијата веќе идентификувала постоење приватни авиони кои донирале пари за Венецуела. Сепак, не дава дополнителни информации за потеклото на парите и авионите.

Според еден извор во нафтената индустрија, неколку компании кои прифатиле плаќања во готово, обезбедуваат услуги за PDVSA најмалку една година.

Според него, практиката е ограничена на производство на нафтени полиња, кои ПДВСА ги развива самостојно, а не заеднички со компании како што се американскиот Шеврон и кинескиот ЦНПЦ.

Извори на Ројтерс одбиваат да ги дадат имињата на компаниите кои добиле плаќања во евра, но велат дека станува збор за мали бизниси.

Според два извори кои работат со нафта, ПДВСА понудила да плаќаат поголеми и докажани добавувачи во евра, но со банкарски трансфер. Сепак, не е познато дали предлогот е прифатен.

Сепак, нафтената индустрија не е единствениот извор на еврото. Централната банка на Венецуела доби пари во готово за продажба на дел од нејзините резерви на злато, изјави друг извор за Ројтерс во јануари.

Според пет други познаници, централната банка годинава започна да дава заеми на финансиски институции во земјата – во готово, а не преку банкарски трансфер.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк