Американските федерални и државни функционери размислуваат дали манипулациите на пазарот предизвикале неодамнешна нестабилност на акциите на банките, рече извор запознаен со ова прашање. Белата куќа вети дека ќе ги следи притисоците од кратки продажби врз здравите банки, пренесе аганецијата Хина.

Кратка продажба, во која инвеститорите продаваат позајмени хартии од вредност со намера, подоцна да ги откупат по пониска цена и да остварат профит од разликата, не е нелегална и се смета за дел од здрав пазар.
Но, манипулацијата со цената на акциите, која американската Комисија за хартии од вредност (SEC) ја дефинира како „намерно или намерно однесување дизајнирано да ги измами или измами инвеститорите преку контролирање или вештачко влијание врз цените на акциите“, е спротивно на законот.

Акциите на регионалните американски банки продолжија да паѓаат оваа недела по колапсот на „First Republic Bank“, третата американска банка со средна големина која пропадна за два месеци.
„Зголемената активност на кратки продавачи и нестабилноста на акциите поттикнаа зголемена контрола од страна на федералните и државните функционери и регулатори во последните денови, бидејќи основите на банкарскиот сектор се силни и тие се добро капитализирани“, рече изворот, кој побара да остане анонимен бидејќи не е овластени да коментираат.на јавноста.
Портпаролката на Белата куќа, Карин Жан-Пјер, рече дека администрацијата на Бајден внимателно ја следи ситуацијата, но дека секоја можна акција ќе се преземе од Комисијата за хартии од вредност (КХВ).

„Администрацијата внимателно ќе го следи развојот на пазарот, вклучително и притисоците за кратки продавања врз здравите банки“, рече Жан-Пјер на брифингот во Белата куќа.

Изстрага од КХВ минатиот четврток побара и Американското здружение на банкари.
„Бараме од КХВ да ги разгледа сите свои постоечки алатки и да преземе активности за да се намали потенцијалот за навредливи трговски практики и да се врати довербата на инвеститорите“, велат од здружението.

„Како што реков, во време на зголемена нестабилност и неизвесност, КХВ е особено фокусирана на идентификување и кривично гонење на каква било форма на недолично однесување што може да ги загрози инвеститорите, формирањето капитал или пошироките пазари“, рече претседателот на SEC, Гери Генслер во писмена изјава.

Банкарскиот индекс S&P 600 вчера падна за повеќе од три отсто. Акциите на регионалната банка „PacWest Bancorp“ потонаа за повеќе од 50 отсто откако потврди дека разгледува стратешки опции.