На покана од Централната банка на Исланд и универзитетот „Нортвестерн“, гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска учествуваше на конференцијата „Макроекономска стабилност на малите и отворени економии – предизвици и лекции“, во Рејкјавик, Исланд. Таа дискутираше за одржување на стабилноста на девизниот курс во македонската економија.

Ангеловска-Бежоска изјави дека Македонија, како многу други економии од Централна и Источна Европа има стратегија на фиксен девизен курс за справување со хиперинфлација, која сè уште се користи. Оваа стратегија е соодветна за македонската економија поради високата трговија (160% од БДП), зависноста на извозот од увозни производи (185% од БДП) и високата финансиска отвореност.

Гувернерката говореше и за предизвиците од последната криза на девизниот пазар од почетокот на пандемијата до средината на 2022 година. Централната банка мораше да интервенира, достигнувајќи 15% од девизните резерви.

Овие интервенции од страна на Централната банка беа можни благодарение на резервите собрани пред кризата и поддршката од меѓународните финансиски институции. Ефикасните макроекономски политики и сигурната монетарна политика помогнаа да се одржи стабилноста на девизниот курс.

И покрај големите шокови, стабилноста на девизниот курс беше задржана, а девизните резерви се зголемени за 40% во споредба со преткризниот период.

На панел-дискусијата, предводена од професорот Харис Делас од Универзитетот „Сури“ и Институтот „Карл Брунер“, учествуваа и гувернерите на банките на Словенија и Естонија, како и професори од престижни универзитети.