Банката на Англија (BCE) ги задржа клучните каматни стапки непроменети на 16-годишниот максимум од 5,25% на првиот состанок во годината, покажа одлуката на регулаторот.

Банката на Англија (BCE) ги задржа клучните каматни стапки непроменети на 16-годишниот максимум од 5,25% на првиот состанок во годината, покажа одлуката на регулаторот.

Шест од членовите на Управниот совет ја поддржаа одлуката, еден гласаше за намалување, а двајца централни банкари гласаа за натамошно зголемување на каматните стапки на 5,5%, бидејќи стагнантната економија не успева да го олади брзиот раст на платите, клучен двигател на среднорочните инфлациски трендови.

Централните банкари, предводени од гувернерот Ендрју Бејли, најверојатно ќе ги следат Федералните резерви на САД и Европската централна банка (ЕЦБ) во одлуката за олабавување на монетарната политика откако инфлацијата во земјата го достигна највисокото ниво во последните четири децении. Пазарите во моментов очекуваат централната банка да започне со намалување на стапките од средината на 2024-та година.

Сепак, регулаторот не разговараше за олеснување на монетарната политика, бидејќи најновите податоци за инфлацијата во земјата покажаа дека потрошувачките цени се зголемија за 4% на годишно ниво во декември, во споредба со растот од 3,9% во претходниот месец.

„Монетарната политика ќе треба да биде доволно рестриктивна доволно долго за да ја врати инфлацијата до целта од 2 отсто одржливо на среден рок“, изјавија централните банкари минатиот месец, а денешната одлука го поддржа тоа тврдење.

Растот на Британија е многу бавен во последните месеци, а најновите официјални податоци сугерираат дека економијата е изложена на ризик од лизгање во блага техничка рецесија.

Во вторникот, Меѓународниот монетарен фонд прогнозираше дека британската економија ќе порасне за само 0,6% оваа година – втора најслаба во Групата седум напредни економии по Германија, која исто така беше тешко погодена од скокот на цените на гасот по руската инвазија на Украина.

Одделно, растот на платите можеби нема да забави до нивото од околу 3% за кое економистите велат дека е потребно за да се задржи инфлацијата околу 2% на среден рок.

Претставниците на регулаторот на денешната средба ги ревидираа и своите прогнози за првиот квартал за раст, инфлација и невработеност.

Англиската централна банка предвидува дека бруто домашниот производ на земјата ќе остане на нула ниво (0,0%) во првиот квартал од 2024-та година, а во првите три месеци од 2025-та година ќе порасне за 0,5 проценти. Сегашната прогноза за истиот период во 2026-та година укажува на раст од 0,8 отсто.

Во однос на инфлацијата, централната банка изјави дека очекува растот на цените да достигне ниво од 3,7% во првиот квартал, пониско од првичната проценка, а за следните две години предвидува нивоа од 3% соодветно во периодот јануари-март 2025-та година и 2,3% во 2026-та година.

Невработеноста, според АЦБ, ќе биде 4,4 отсто во првите три месеци од 2024-та година и ќе се забрза на 4,7 отсто и 4,9 отсто во истиот период во 2025-та и 2026-та година, соодветно.

Според пазарите, ФЕД и ЕЦБ ќе ги намалат стапките порано и побрзо од ЕЦБ бидејќи инфлацијата се приближува до нивната цел од 2%.

Гувернерот на централната банка Ендрју Бејли ќе ја коментира одлуката на прес-конференција по состанокот.